Kaupallinen yhteistyö: Fortum & Suomen Blogimedia
Tiedättekö mikä päivä 29.7. oli? Earth overshoot day, eli Maailman ylikulutuspäivä. Eli ei se hilpein päivä tällä maapallolla. Suomen osalta päivämäärä meni jo aikaisemmin keväällä, mutta pelottavaa on, että koko ihmiskunta kulutti viime maanantaihin mennessä maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Elämme eilisestä eteenpäin siis laina-ajalla seuraavat 155 päivää, mikä on varsin surullista, eikä missään nimessä kestävää. Jotain on siis tehtävä. Kuten olenkin monta kertaa aikaisemmin teille kirjoitellut, en usko, että yksi voi tehdä täydellisesti kaikkea, joten yritän epätäydellisellä esimerkilläni tuoda esille, että jokainen voi ainakin yrittää tehdä j o t a i n vähentääkseen omaa luonnonvarojen ylikulutusta.
#movethedate
Lomalennot, Ruotsin laivamatkat vai yksityisautoilu?
Miten voimme siis siirtää päivämäärää eteenpäin? Suuri osa vaatii poliittisia tekoja, lakeja ja määräyksiä, sekä teknologisia innovaatioita, mutta totta kai myös me yksilöt voimme kantaa kortemme kekoon. Varsinkin liikenteen osalta, joka aiheuttaa melkein neljänneksen maailman hiilidioksidipäästöistä. Paljon on paheksuttu lomalentoja, sen jälkeen (Ruotsin tai Tallinnan) laivamatkoja, ja myös osoiteltu sormea yksityisautoilun suuntaan, mutta mikä on eri liikennemuotojen oikeat osuudet hiilidioksipäästöjen suhteen? Lentoliikenne aiheuttaa nimittäin vain 11 % liikenteen hiilidioksidipäästöistä, laivaliikenne taas 11 %, kun taas teitse liikkuminen jopa 74 % – jos havainnollistavat kuvat kiinnostavat, kurkistakaa ihmeessä tänne. Toki suuri osa teitse liikkumisesta menee rekkaliikenteen piikkiin, mutta tavaroiden lisäksi myös me ihmiset liikumme usein päivittäin jonnekin, jotenkin. Paikoillaan ei tarvitse pysyä, mutta ihan omaan arkiliikkumiseen kannattaa meidän jokaisen kiinnittää huomiota.
Olisitko uskonut, että lentoliikenteen osuus liikenteen hiilidioksidipäästöistä on 11 % ja laivaliikenteen osuus 11 %, kun taas tieliikenteen jopa 74 %?
Miten minä liikun?
Itse asun tällä hetkellä Helsingin keskustassa, Punavuoressa, ja työmatkaa toimistolleni on 5 minuuttia kävellen alas Uudenmaankadulle. En voi siis valittaa, mutta samalla tiedostan, että jos asuisin pidemmällä, joutuisin tekemään erilaisia valintoja arjessani. Ja niitä olenkin jo aikaisemmin tehnyt. Olen koko aikuisikäni asunut keskustassa, mutta opiskelupaikan tai työpaikan ollessa toisella puolella kaupunkia, olen autoilun sijaan aina käyttänyt julkista liikennettä. Nuoruudessani tuli tutuksi niin bussit, metrot kuin junatkin, sekä kimppakyydit, jota vielä tänäkin päivänä hyödynnän vaikka kesämökkeilemään lähtiessä – kuten tänäänkin. Autoa kun en koskaan ole omistanut, tai tuntenut edes tarvetta omistaa. Tiedostan kuitenkin sen, että jos joku päivä muuttaisin vaikka Espoon suunnalle ja talossa olisi useampikin perheenjäsen, olisi auton hankkiminen ehkä edessä…
– Jos et voi elää ilman autoa, valitse sähköinen menopeli
– Suosi kimppakyytejä naapureiden ja kollegoiden kesken
– Käytä julkista liikennettä tai hurauta menemään kaupunkipyörällä tai sähköpotkulaudalla
Valitse seuraavaksi sähköauto
Autoa hankkiessa voi kuitenkin tehdä myös ympäristöystävällisemmän valinnan. Minulla on ollut koeajossa hybridejä, mutta sähköauto se vasta unelma olisikin. Vielä en ole tarvetta omalle autolle kokenut, ja voi olla, että tulevaisuudessa vaihtoehtoisia yksityisautoilun muotoja tulee markkinoille enemmänkin. Pariisissa lomaillessani siellä asuvilla ystävilläni on ollut käytössä oman auton sijaan sähköauto-appi, jossa voi paikantaa lähimmän sähköauton, ottaa se käyttöön apin kautta ja parkkeerata lopuksi sähköauto takaisin lataustolppaan. Niin kätevää, ja paljon ympäristöystävällisempää, kuin oman auton omistaminen. Lisäksi jos kaupungissa asuu, on kaiken maailman parkkeerausongelmat, ruuhkista puhumattakaan. Tiesittekö muuten te Espoon suunnalla ajavat, että Länsiväylällä saa vähäpäästöiset autot ajaa bussikaistaa pitkin? Ruuhka-aikana ihan unelma, ja mahtava tapa kannustaa sähköautoiluun siirtymistä. Lisäksi Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille henkilöautoille 50 %:n alennuksen pysäköintimaksuista!
Tiesittekö muuten te Espoon suunnalla ajavat, että Länsiväylällä saa vähäpäästöiset autot ajaa bussikaistaa pitkin? Lisäksi Helsingin kaupunki myöntää vähäpäästöisille henkilöautoille 50 %:n alennuksen pysäköintimaksuista!
Suosi kaupunkipyörää
Se mistä itse olen enemmän kuin innoissani, on Helsingin katukuvaan viime vuosina rantautuneet kaupunkipyörät sekä sähköpotkulaudat. Jos on hieman matkaa lähimmälle metro- tai juna-asemalle, kannattaa se matka taittaa vaikka toisella näistä – hieman kuten minä, jos olen vaikka hyppäämässä Tammisaaren junaan, mutta en jaksaisi kävellä Rautatieasemalle asti. Eli ratkaisu ns. first tai last-mile -ongelmaan, joka usein on varsin lyhyt, mutta liian pitkä käveltäväksi. Tiesittekö, että McKinseyn tutkimuksen mukaan kaikista maailman automatkoista 80 % automatkoista tehdään alle 8 km pituisilla pätkillä? Pätkillä, mitkä voisi hyvin taittaa vaikka kaupunkipyörällä! Onneksi monet helsinkiläiset ovat innostuneet kaupunkipyöräilystä: HKL:n teettämässä kaupunkipyörien suosiovertailussa Helsinki sijoittui ykköseksi ja päihitti muun muassa Pariisin, Lontoon, Madridin, Tukholman ja Kööpenhaminan! Hyvä me! Voimme todellakin kokea olevamme suunnannäyttäjiä. Oletteko te jo kokeilleet kaupunkipyörää? Helsingin ja Espoon seudun kaupunkipyörän löydät täältä:
Huristele menemään sähköpotkulaudalla
Itse uskaltauduin vihdoin tänä kesänä kokeilemaan myös sähköpotkulautaa – ja innostuin toden teolla! Sähköpotkulaudat toimivat NIIN kätevästi apin kautta, jolla voi siis paikantaa lähimmän vapaan sähköpotkulaudan, aloittaa matkan nappia painamalla ja perille päästyä vaan klikata lopettaakseen käytön. Sähköpotkulaudan voi siis jättää minne vaan sallitun alueen sisällä (mutta muistakaa parkkeerata se siististi vaikka talon edustalle, eikä keskelle tietä!). Suosittelen ehdottomasti ottamaan haasteeksi vaikka seuraavalle alle 8 km etapille – itse hurautin viimeksi sähköpotkulaudalla ensin toimistolla, sieltä eteenpäin lounaalle ja jatkoin vielä iltapäivällä rantamaisemiin. Minne sinä olet kaupunkipyöräillyt tai sähköpotkulautaillut? Olisi ihan mahtava kuulla teidänkin kokemuksia ja ajatuksia aiheesta – oletteko te tehneet muutoksia liikkumiseenne, ja jos, niin miten? Voit helposti äänestää kyselyihin myös Instagram storyjeni kautta @charandthecity profiilissani! Ja hei, tästä löydätte helposti Helsingin alueen sähköpotkulaudat, jos tekin innostuisitte vaikka kokeilemaan:
Hoop-sähköpotkulauta
Tier-sähköpotkulauta
Voi-sähköpotkulauta
Samocat-sähköpotkulauta
Lime-sähköpotkulauta
Lue aiheesta lisää Fortumin Earth Overshoot Day -sivustolta!
Arkielämä - Vardagslivet / Blogiyhteistyö - Bloggsamarbete