Kaupallinen yhteistyö: Rannikolta tuntureille -hanke
Kirjoittelin teille Matka rannikolta tuntureille alkakoon -postauksessa alkufiiliksiä tulevasta reissustamme ylös pohjoiseen; mitä odotuksia meillä oli, mitkä olivat alustavat matkasuunnitelmat ja mitä syysmatkalle kannattaisi pakata mukaan? Matkasimme tosiaan viiden päivän ajan rannikolta tuntureille – tai oikeastaan nurinkurin tuntureilta rannikolle, mutta onneksi sillä miten päin road tripin toteuttaa ei ole väliä, vaan määränpään sijaan itse matka ja erilaiset kohteet sen varrella ovat se juju. Joten ajattelin, nyt kun matkalaukut ovat vihdoin purettu, että olisi hyvä aika palata reissutunnelmiin näin jälkikäteen; miten reissu meni ja mitä matkavinkkejä voisin jakaa teille – ja spoilaan jo heti alussa, että:
top suosikkimme Rannikolta tuntureille -reissulta löydätte nostettuna omaan Oppaaseen Instagramissani, eli se kannattaa tallentaa, jos olette suuntaamassa ylös Pohjoiseen, niin löytyy sitten matkatärpit kun sen aika on tullut!
Perinnesaunoitusta Pohjolan Pirtissä
Matkapäivä 1: Matkamme alkoi tosiaan Kuusamosta, missä hyppäsimme vuokra-autoon. Heti alkuun voin sanoa sen, että ajan ehkä kerran pari vuodessa, joten hieman jännitti tämä miltei viikon pituinen autoilu – mutta samalla iloitsin, että saisin näin paljon harjoitusta – ja löytyihän viereltäni maailman paras kartturi Avec Sofié, joka oli matkalla mukana reissukaverina! Ja heti toiseksi haluan varoittaa siitä, että kuvankauniiden maisemien sijaan kannattaa pitää silmät tiukasti kiinni tiessä, sillä ainakin meidän road tripillä tuli vastaan p o r o j a (!), jotka kaikessa rauhassa maleskivat keskellä ajotietä.
Kun poroesteet oli ohitettu, saavuimme ensimmäiseen kohteeseen Pohjolan Pirttiin, jossa pääsisimme kokeilemaan perinnevastoitusta hirsisaunassa. Eli matkamme ikään kuin alkoi vanhan ajan riitillä; puhdistavalla saunahetkellä arjen ja pyhän – tai siis tämän hyvinvointimatkan – välillä. Saimme takkatulen äärellä kuulla paljon perinnesaunoittajista ja pääsimme paljussa makoilun jälkeen itsekin kokeilemaan vihtoittamista, joka oli aivan mieletön kokemus.
En ajatellut alkuun, että laisinkaan tykkäisin että joku “mäiskii” koivulla tai saatikka sentään katajalla, mutta tämän jokaisen pitäisi kyllä itse kokea! Kuulemma 20 minuutin vihtoitus vastaa 45 minuutin hierontaa; se pistä pintaverenkierron käyntiin, rentouttaa lihaksia, puiden lehdistä saa vitamiineja ja neulaset taas toimivat hieman akupunktion tapaan. Jos innostuit, niin lisätietoa saunomisesta löytyy täältä! Olimme NIIN rentoutuneita tämän jälkeen, että hyvä että jaksoimme hypätä auton rattiiin – mutta seuraava kohde kutsui jo:
Maaginen igluyö Magical Pondissa
Ensimmäisen yön vietimme Rukantunturilla sijaitsevassa Magical Pond -iglukylässä, ja nimensä mukaan paikka on aivan maaginen. Ikkunoiden alla käveli poroja ja lasikatosta pystyi pimeän tullen ihastella tähtitaivasta (ja mietin vaan miten upealta revontulet näyttäisivät!). Laadukkaat iglut nimittäin sijaitsevat keskellä luonnon rauhaa ja pimeyttä, eli täällä oikeasti voisi nähdä revontulia, sillä katuvalot eivät ole häiritsemässä.
Iglujen lisäksi alueelle on vielä rakentumassa saunatila baarin kera, mutta tällä kertaa me ajoimme vielä illan tullen edes takaisin Rukan kylään herkuttelemaan Hanki Baariin haukipalleroilla (ja siis elämänäni parhailla haukipalleroilla!) ja aamun tullen saimme taas aamiaisen suoraan igluun tarjoiltuna. Ja mikäs sen parempaa kuin nauttia aamiaisesta sekä kahvista sängystä käsin? Ei kyllä olisi reissun ensimmäinen aamu voinut tätä paremmin alkaa! Eli jos olet suuntaamassa Kuusamoon, yövy ehdottomasti yksi yö iglussa (varauskalenteria pääset katsomaan täältä!) – ja erityisesti suosittelen tätä romanttiselle reissulle. Wink wink vaan!
Vaijeriliukua Rukan huipulta
Matkapäivä 2: Okei jos yhtään tykkäät korkeuksista, vauhdista ja pienestä adrenaliinipiikistä, niin suosittelen ehdottomasti elämykseksi Rukan huipulta lähtevää vaijeriliukua, joka on Suomen pisin tällä hetkellä! Me heräsimme (toinen meistä innoissaan, toinen meistä kauhuissan) varhain iglussa, sillä meille oli varattu toiselle matkapäivällemme Rukalle zipline-ajat. Tuolihissit olivat ikävä kyllä kiinni juuri tuona päivänä Rukan kylässä, mutta oikeastaan oli vaan ihanaa tehdä pieni aamuvaellus ylös Rukan huipulle; maisemat olivat nimittäin aivan mielettömän upeat ylös kiivetessämme.
Siinä missä itselläni nousi innostuksen kipini mitä korkeammalle kipusimme, huomasin, että Sohvin ylle taas laskeutui kauhun kankeus. Ylös vaijeriliukurampille päästessä hän tokaisikin, että näyttää kauniilta, mutta mä en kyllä tuosta laske alas! Kun taas itse pompin tasajalkaa, että minä voin laskea vaikka kahdesti. Reiluna kaverina Sohvi vielä ylipuhui minut laskemaan superman-asennolla, eli pää edellä, sillä hän tiesi, että tekisin niin. Ja onneksi tein. Ziplinen kunditkin sanoivat, että useimmat yleensä katuvat, jos eivät laske superman-tyyliin – ja tähän voin niin yhtyä. Jos haluatte nähdä superman-vaijeriliukuni, löytyy se Instagramin Reelsin puolelta! Ja oli siis aivan mieletön kokemus, jota suosittelen ehdottomasti – ja täältä pääseepi varaamaan aikoja. Siis MENKÄÄ!
Ja jos mietitte miten Sohvi pääse alas tunturilta, niin hän pummi kyydin zipline-kundeilta ja pääsi sitten loppumatkan gondolihissillä, mikä oli myös elämys itsessään. Eli vinkkinä teille ei-vauhtihirmuille, että rauhallisemmikin pääsee ihastelemaan Rukan huipuista, kuin pää edellä alas tullen!
Katso video Rukan huipulta, mistä äsken laskeuduin alas Suomen pisimmällä ziplinellä!
Hemmotteluiltaa Iso-Syötteellä
Rukalta ajoimme sitten Iso-Syötteelle lähemmäs 100 km ja adrenaliinintäytteisen aamun jälkeen (varsinkin Sohvi) oli huojentunut, että saisimme loppupäiväksi käpertyä Hotelli Iso-Syötteelle rentoutumaan. Kun ajoimme ylös tunturia ympäröi meidät tiivis sumupeite, ja huipulle saapuessamme emme nähneet juurikaan eteemme. Oikeastaan oli mitä tunnelmallisinta sukeltaa sisään hotellin ovista – ihan kuin olisi keskellä pumpulipilveä, hieman kuin unessa.
Vaihdoimme kylpytakit yllemme ja suuntasimme alas spa-osastolle. Minulle oli varattu Arctic Spa´sta mitä ihanin Nightless Night -hemmotteluhoito, jonka jälkeen vielä uimme ja istuimme höyrysaunassa tuntikausia. Yritin myös saada Sohvia kylmävesialtaaseen, mutta tässäkin olemme erilaisia; Sohvi viihtyy lämpimässä saunassa, kun itse taas kaipaat viilennysta tasaisin väliajoin. Onneksi spa tarjosi jokaiselle jotain. Ja mikä ylellisen rentouttava tunnelma siellä oli – juuri mitä hyvinvointilomalta kaipaisikin!
Illallinen oli varattu meille Ravintola Hilltopista, joka sijaitsee tunturihotellin ylimmästä kerroksesta – ja yleensä täältä avautuu aivan mielettömät tunturimaisemat, mutta me nautimme myös sumupilveen käpertymisestä. Ravintolassa soi live-musiikki, oli eläviä kynttilöitä ja siis miten ystävällinen palvelu ja herkullisin ruoka. Jos mietitte minne sunnata romanttiselle matkalle, niin me voimme kummatkin Sohvin kanssa suositella Isö-Syötettä; tänne tulisimme kummatkin miestemme kanssa ensi kerralla! Eli on #charandsofiegoesnorth approved:
– mieletön tunturitunnelma & sisustus
– todella ystävällinen palvelu
– ihana spa & kylpyläosasto
– live musiikkia illallisella
– TODELLA hyvää ruokaa
– taivaalliset sängyt, tyynyt & peitot
Turvehoitoa lintujen Limingassa
Matkapäivä 3: Varhain kolmantena matkapäivänä lähdimme ajamaan alas Iso-Syötteen sumuiselta huipulta, sillä tiedossa olisi road tripimme pisimmät ajokilometrit; edessä oli lähes 300 km, josta ensimmäisena pysähdyksenä oli lintujen Liminka. Lintubongaustornin sekä Luontohotelli Liminganlahden ravintolassa nautitun lounaan lisäksi saimme nauttia Mirento turvehoidoista – ja jos jotain hyvinvointihoitoa voin suositella, on se Minnan tekemää turvehoitoa:
Selälle levitettiin 40 asteista turvetta, joka ensin suojattiin kelmulla ja sitten keho peiteltiin vielä painavilla turvepeitteillä. Turpeen bioaktiivisten aineiden imeytyessä solutasolle saakka peitteiden alla Minna teki meille mitä rentouttavampia hierontahoitoja. Tuon hieronnan ja lämmön yhteisvaikutelma oli jo sinässään ihana, mutta jotain ihmeellistä tuossa turvehoidossa oli, tai kuten Minna sanoo: Ikiaikainen luonnontuote tekee ihmeitä, eikä siinä lopulta ole mitään ihmettä. Turve nimittäin auttaa lihasongelmien sekä lihasten rentoutuksen lisäksi m.m.
– verenkiertohäiriöihin
– kipua ja särkyä aiheuttaviin kehon haasteisiin
– erilaisiin tulehdustiloihin (hiirikäsi!)
– painonpudotukseen
– selluliitin vähennykseen
– stressin ja unettomuuden lievitykseen
– poistaa nestekertymiä
Siis apua – olemme vieläkin Sohvin kanssa aivan turvehoidon lumoissa; emme käsittelyn jälkeen meinanneet pysyä tolpillamme ja hierontahoidon aikana Minna oikeasti löysi kipukohtamme. Emme ole ikinä aikaisemmin kokeneet niin voimakasta hoitoa ja hyvää hierojaa kuin Minnan, eli jos vain mitenkään pääsette Minnan käsittelyyn, niin lämmin suositus meiltä kummaltakin; Mirennon yhteystiedot löydätte täältä!
Rantapäivää Kalajoen hiekkasärkillä
Matkapäivä 4: Olimme eilisen turvehoidon jälkeen niin rentoutuneita, että hyvä että jaksoimme ajaa Limingalta Kalajoelle asti, napattiin pikaiset iltapalat auringonlaskun aikaan Ravintola Lokkilinnassa ja kaaduimme aikaisin sänkyyn Santa´s Resort -hotellissa. Vasta seuraavana aamuna hieraisimme silmiämme, että mistä oikein heräsimme; nimittäin aivan Kalajoen hiekkasärkkien ääreltä, vau!
Näin lokakuussa sää oli vaan sen verran vaihtelevaa, että syysmyräköiden takia tälle matkapäivälle suunniteltu saaristoristeily Maakallaan jouduttiin kovien tuulien ja aallokon takia perumaan, mutta se ei matkaamme haitannut; olihan meillä Kalajoen hiekkasärkät nenämme edessä, joten suuntasimme säästä huolimatta rannalle päiväksi! Kalajoen hiekkasärkät olivat odoteltua pienempi alue, mutta sitäkin kauniimpi. Jos joku asia tekee keholle ja mielelle hyvää, on se pitkät rantakävelyt, ja vielä parhaimmassa seurassa!
Rantakävelyiden lisäksi meille oli varattu SUP-kehonhuoltotunti Surf Centerissä, joten eikun märkäpuvut päälle ja suppilaudat kainaloon! Vaikka olikin hieman aallokkoa, niin suppailu onnistui mainiosti ja kehonhuoltotuntia varten kiinnitimme suppilautamme sitten merellä olevaan poijuun kiinni. Näin meren lapsena rakastan kaikkea veden äärellä tapahtuvaa, joten jos kaipaatte erilaisia ranta-aktiviteettejä löytyy Surf Centeristä kaikkea kitelautailusta purjelautailuun!
Saunalauttaa ja iglulla ajelua Koivurannalla
Matkapäivä 5: Kalajoella vietetyn rantapäivän jälkeen suuntasimme vielä viimeiseen kohteeseemme: Koivurannan igluille, jotka sijaitsivat aivan Koivurannan saunalautan yhteydessä. Tuona iltana oli yleinen saunavuoro meneillään ja paikka oli täynnä oululaisia saunojia. Jos jotain voin suositella, on iltapalaksi saunaillan yhteydessä nautittua vohvelia porotäytteellä – ja jos ei ihan makea vohveli kiinnosta, on leipäjuusto-lakkahillon kombo hyvä vaihtoehto!
Sillä välin kun sauna oli kuuma ja palju täynnä, suuntasimme elämämme ensimmäiselle iglunajotunnille! Kyllä, luitte oikein; kelluvaa iglua jossa yövymme, voi myös ajeskella edestakaisin Oulunjoella. Jos ei pimeä olisi laskenut niin aikaisin, olisimme voineet ajaa iglumme pitkin jokea ja kiinnittää se yöksi poijuun. Nyt kuitenkin jäimme iltahämärässä reissumme viimeiseksi yöksi kiinni Koivurannan laituriin – eikä hullumpi kokemus sekään. Mutta jos vain aikaa ja valoa on, suosittelen ehdottomasti pörräämään iglulla joella ja yöpymään luonnon keskellä poijuun kiinnitettynä! Lisätietoa iglulle ajamisesta löytyy täältä!
Siis wow mikä reissu meillä olikaan! Ja hei jos tulee mitä tahansa kysyttävää, niin laittakaan ihmeessä tulemaan kommenttiosioon. Ja jos kaipaatte lisää Rannikolta tuntureille -matkavinkkejä, niin suosittelen kurkistamaan myös Satu Rämön kulttuurimatkan postauksen: Rannikolta tuntureille – mahtava roadtrip sekä pian Henriikan Aamukahvilla-blogiin tulevaa vaellusmatkan postausta.
Pääset vielä jälkikäteen katsomaan reissukuulumisiamme Instagramini puolelta; profiilini Rannikolta tuntureille -kohokohdasta!
Blogiyhteistyö - Bloggsamarbete / Matkustelu - Resor