Niimaar Ecosmol-lajittelukaluste & EkoArki-kestotuotteet saatu blogin kautta
Homevialaura -blogin Laura kirjoitti tässä syksyllä postauksen mitä tärkeimmästä asiasta ja laittoi ilmoille #Mitäminäolentehnyt -haasteen, sillä jokaisen meistä on osallistuttava ilmastotalkoisiin. Ja en voisi olla enemmän samaa mieltä, vaikka toki keskeisimmät teot ovatkin poliittisia, mutta se on aihe erikseen. Olen iloinen, että Laura haastoi minut mukaan haasteeseen, vaikka olisin kyllä lähtenyt siihen haastamattakin – ja toivoisin, että jokainen joka lukee tämän postauksen kommentoisi joko tähän postaukseen tai Instagram-kuvaani (@charandthecity), mitä juuri Sinä olet tehnyt, inspiroidaksesi muita. Ajatukseni on, että vähemmän syytteleviä sormia – enemmän innostavia tekoja.
Esimerkkinä ajattelin itse jakaa ja kertoa teille, mitä minä itse olen tehnyt – ja missä itse haluaisin skarpata. Kuten Laurakin kirjoitti, olen kaukana täydellisyydestä mitä tulee kestävämpään elämäntapaan, mutta koitan kuitenkin omilla valinnoillani jotenkin kantaa korteni kekoon. Ja juuri siitä tässä on kyse, että jokainen edes yrittäisi. Yrittäisi olla joka päivä parempi kuin edeltävänä päivänä, viikkona tai vuotena. Yksi pienikin asia on silti askel oikeaan suuntaan – kiersitkö lämpöpatterisi viileämmälle, otatko lyhyempiä suihkuja tai aloititko vaikka muovin kierrättämisen?
#Mitäminäolentehnyt
Jätteiden lajittelu
Tästä aiheesta teinkin viime kesänä ihan oman postauksensa, kun meidän Etu-Töölössä sijaitsevan kerrostalokodin pihalle saatiin muovinkierrätysastia – yes! Keräsin kaupallisessa yhteistyössä Fortumin kanssa teille helpon ja kätevän (ja toivottavasti myös inspiroivan) postauksen Miten muovin keräys sopii sisustukseen? – eli postauksesta löytyy omat vinkkini, miten muovinkierrätys oikein toimii, mistä löytyy lähin muovinkeräyspiste ja miten muovinkierrätysastian saisi omaan taloyhtiöönsä. Innostuin aiheesta sen verran, että välillä korjaan muiden väärin lajiteltuja muovijätteitä (siis täällä kotiroskiksella, en sentään ulkona roskiksilla!).
Ecosmol – tyylikäs apuväline lajitteluun
Koska kierrätysastioista on ainakin näissä vanhoissa kerrostaloasunnoissa pulaa, en voisi olla iloisempi kun sain blogin kautta Niimaarilta jo pitkään haaveilemani Harri Koskisen suunnitteleman Ecosmolin lajittelukalusteen, joka toimii nyt keittiössämme myös istumapenkkinä, kun toinen kokkailee. Sinne saamme nyt helposti lajiteltua niin muovit, pahvit kuin vaikka tyhjät pullot sekä kahvikapselit, joista kirjoittelinkin viime kesänä Aamukahvihetket meillä ja maailmalla -postauksessa. Kaikki lajiteltavathan eivät mitenkään mahdu normaaliin roskakaappiin, ei edes meillä, vaikka keittiömme onkin vastikään rempattu. Plussaa vielä Niimaarin omista lajittelukasseista, jotka sopivat kalusteeseen just eikä melkein – kokonaisuus on todella tyylikäs, ollakseen lajittelukaluste.
Kestotuotteisiin panostaminen
Olen se tyyppi joka kävelee Anton&Anton -kassinsa kanssa läheiseen ruokakauppaan ja keräilee hedelmiä kankaiseen hedelmäpussiin – toisen ostin Niimaarilta ja uudempi on The Organic Companyn. Kaupungille nappaan mukaan kotosalta oman take away -latteni kestokuppiin ja kylmää vettä löytyy aina 24h:n vesipulloista (valkoisen olen saanut blogin kautta aikoinaan World of TRE:stä ja pienemmän mustan ostin itse). Olen myös se tyyppi joka on vaihtanut keittiössä pillit Clas Ohlsonin metallisiin, tiskirätin EkoArki.fi:stä blogin kautta saatuun bambuliinaan (myös äitini on virkannut minulle samantyylisiä!) ja keittiön siivoamisessa käytän pellavaista pesusientä. Kylppärissä pyrin suosimaan myöskin EkoArjelta blogin kautta saatuja virkattuja kestovanulappuja ja olen myös pitkään miettinyt Kuukupin kokeilemista, iiks. Vielä olisi tarkoitus vaihtaa vanupuikot, kelmu ja vaikka leivinpaperin kestävempiin vaihtoehtoihin, mutta tuote kerrallaan parempaan suuntaan, eikö niin.
Osallistu Ekoarki.fi -arvontaan Instagramissani
Jos kiinnostuitte kestotuotteista, niin suosittelen pitämään silmät auki, sillä myöhemmin tänään on tulossa yhteistyössä Ekoarki.fi:n kanssa tehty Instagram-arvonta, jossa voitte voittaa itsellenne niin virkatut kestovanulaput, valkoisen bambuliinaan kuin pellavaisen pesusienen! Osallistu arvontaan täällä!
Kasvisruoan suosiminen
Olin monta vuotta jopa ihan kasvissyöjä, mutta olen aikuisiällä lisännyt ruokavaliooni, no kaiken. En enää halunnut olla se illallisvieras, jota varten piti kokkailla jotain ekstraa. Mutta, vaikka nykyään syönkin niin punaista lihaa kuin meren eläviä sekä maitotuotteita, käytän niitä kohtuudella. Joskus ravintolassa illastaessa valitsen pihvin, mutta arkisin suosin todella pitkälle kasvisruokavaliota ja korvaan myös maitotuotteet vaihtoehtoisilla valinnoilla. Juustot ovat se oma kompastuskiveni…
Yksi asia, mikä on itselleni tärkeä, on ruokahävikin vähentäminen. Hirveän systemaattista ruokailu ei tässä kämppiskodissa ole, sillä olemme kummatkin menossa milloinkin missä, ja ruokailuhetkiä on siten mahdotonta suunnitella. Tosin meillä on enemmänkin aina jääkaappi tyhjänä kuin täynnä ja ostamme kumpikin vain sen, mitä oikeasti syömme.
Lahjoita vastuulliseen hyväntekeväisyysohjelmaan
Ruoasta puheenollen, suosittelen kaikille lahjoittamaan vastuulliseen hyväntekeväisyysohjelmaan näin joulun tienoilla, nimittäin Vennerin ruokakassiin, joka toimittaa kasvisruokaa vähävaraisille perheille.
Ostopäätösten harkitseminen (& 2nd handin suosiminen)
Kuten jo 10 ✗ vinkkiä toimivampaan vaatekaappiin -postauksessani kirjoitinkin, suosin myös vaatteiden kierrätystä niin Zadaa-apin ja viimeksi ReLoven kautta – ja ostan itsekin osan 2nd handina. Toisen roska voi todellakin olla toisen aarre! Tämä ei kuitenkaan saa tarkoittaa sitä, että voi ostella huoletta mitä vaan, että senhän voi aina myydä eteenpäin. Päin vastoin. Ostamatta jättäminen on AINA ympäristöystävällisin päätös. Yritän jatkuvasti hioa tyyliäni ja tekemiäni ostopäätöksiäni varmemmiksi – vaatteita ja asusteita joita tulen oikeasti käyttämään, korjaamaan ja huoltamaan.
Osallistu Kestotyylihaasteeseen
Kestävämmästä kulutuksesta ja muodista puheen ollen aion ehdottomasti osallistua Viena K:n kirjoittamaan Kestotyylihaasteenseen – kuinka monta vuotta sinun asusi osat kerryttävät yhteensä? Kuinka kestävä tyylisi oikeastaan onkaan?
Luonnonkosmetiikkaan ja ekologisempiin tuotteisiin siirtyminen
Olen viime vuosina vaihtanut yhä enemmän kosmetiikkatuotteitani luonnonkosmetiikkaan – ja suosinut myös tuotteita, joissa kierrätys on otettu huomioon tuotepakkauksissa. Tosin, täysin luonnonskosmetiikkaan en ole siirtynyt, enkä tiedä siirrynkö koskaan – käytän kaikkea apteekkituotteista marketti- ja ns. luksuskosmetiikkaan, sen mukaan, mistä löytyy lemppareita. Tässäkin se kultainen keskitie? Lisäksi olen tarkka siitä, että kotimme puhdistusaineet ovat ekologisia ja yritän pitkälti suosia myös täyttöpakkauksia.
Mitä suosia ja mitä välttää?
Happy Days Ida kirjoittikin ihan älyttömän hyvän listauksen eri tuotemerkeistä, eli kannattaa lukaista Pieniä vastuullisia tekoja arkeen -postaus, niin olette taas hippasen viisaampia kauppahyllyn äärellä!
Vedenkulutuksen vähentäminen
Olen aina ollut pikasuihkujen ottaja ja hiustenpesun suoritan varsinkin loppuvaiheessa viileällä vedellä (parempi hiuksille), mutta toki shamppoon levittämisen ajaksi voisin sulkea suihkun kokonaan. Tämän kikan opin entisen poikaystäväni vanhemmilla, jotka asuvat rivitalossa ja jossa lämpimän veden kulutusta pitää oikeasti seurata – varsinkin kun talo on täynnä vieraita, jotka kaikki ovat menossa saunomaan. Veden stoppaamisen hallitsen tosin hyvin vaikka hampaidenpesun aikana – laitan aina veden pois päältä kun toiset pesevät hampaita ja hanasta valuu samalla vettä. Pieni vesipoliisi asuu täällä siis! Viimeksi eilen kävimme läpi kuluneen vuoden vedenkulutusta kämppikseni kanssa ja mietimme, mitä voisimme tehdä toisin.
Uusiutuvilla energianlähteillä tuotettu sähkö
Tämä kohta pitää ihan tsekata, että onhan meillä ympäristöystävällisempi sähkö. Jos ei, se menee vihreämpään vaihtoon, eli uusiutuvalla energialla tuotettuun sellaiseen. Olen myös sitä tyyppiä joka ruuvailee aina pattereita viileämmälle (joskus toisilta salaa!), viileämmässä kodissa nukkuu nimittäin PALJON paremmin. Olen myös se ärsyttävä tyyppi joka hiippailee koko ajan sammuttelemaan turhia valoja esim. kylpyhuoneesta. MIKSI niin monet jättävät kylppäriin valon palamaan, vaikka kylppärissä viettää niin vähän aikaa?
Lentojen kompensointi
Rakastan matkustelemista vapaa-ajallani, vuodessa tulee myös tehtyä pari blogiin liittyvää työmatkaa ulkomaille ja myös moni ystäväni asuu toisessa maassa, joten lentomatkat ovat yksi synneistäni. Esimerkiksi edellisin lentoni Helsinki-Vantaalta Charles de Gaullen -lentokentälle oli edestakainen 3800 kilometrin pituinen yhden matkustajan lentomatka economy-luokassa, jolloin CO2 päästöni olivat 0,757 tonnia. Kompensoin nykyään lentomatkani, vaikka se ei toki korvaa lennon aiheuttamia päästöjä, mutta ei siitä ole haittaakaan. Edellisen ranskanmatkani kompensointi MyClimate-sivustolla maksoi vain 18 € – eli jokaisella on oikeasti varaa kompensoida lentomatkansa, jos on varaa lentää.
Autottomuus
Helsingin keskustassa asuessa ja aina myös hyvien kulkuyhteyksien äärellä työskenteleenä on helppoa olla autoton – olen aina käyttänyt julkista liikennettä niin koulu- kuin työmatkoihini. Tällä hetkellä kun asun Etu-Töölössä kävelen yleensä joka paikkaan, mutta joskus hyppään myös ratikkaan. Kesällä pitäisi muuten kaivaa polkupyörä esille kellarista ja skipata kuukausikortti kokonaan! Mutta, jos joku päivä muuttaisin vaikka taloon Espooseen, hankkisin auton. Unelmoin sähköautosta, tai ainakin hybridistä (sellaista olenkin koeajanut ja tykkään kovasti!).
Tämä voi näyttää hienolta tai pitkältä listalta (tai jonkun mielestä en tee läheskään tarpeeksi), mutta yritin laittaa jokaiseen kohtaan mukaan myös asian kääntöpuolen, missä en ole täydellinen. Sillä viimeisin asia mitä tämän haasteen kirjoittamisella haluan, että jollekin tulee tästä jotenkin huonompi mieli. Tarkoitus on inspiroida muita – ja muistuttaa samalla tätä tekstiä kirjoitellessani myös itseäni, että miten paljon voisin vielä tehdä paremmin.
Ella says
Suosittelen ehdottomasti kuukuppia! Itse en valinnut sitä nimenomaan ympäristösyistä, vaan sen tuomasta helppoudesta, mutta saan siitä hyvän mielen, että se on samalla myös ympäristöteko. 🙂 Anyway, kuukupin kanssa tuntuu, kuin ei olisi kuukautisia ollenkaan. Alun opetteluun menee aikaa, mutta kun sen oppii, ei siitä halua luopua.
charandthecity says
Hei ihan mahtavaa kuulla! Tuota olen kuullut myös muilta, joten pakkohan sitä on jossain vaiheessa kokeilla 🙂
Teljänneito Jessica says
Super bra inlägg, har ännu också mitt i draftsen 😀 Å har många gånger tänkt att jag måste kolla närmare på Ekoarkis produkter som Mona så många gånger talat varmt om, speciellt vaddlappar använder jag dagligen…
charandthecity says
Taack, va kul o höra 🙂 Och jaa, rekommenderar varmt – EkoArki har helt ljuvliga och ekologiska produkter!
SK says
Kiva kun kirjoitit aiheesta. Paljon hyödyllisiä vinkkejä, kiitos niistä. Jäin kuitenkin miettimään esim. noita Ekoarkin kestovanulappuja…ovatko niiden käyttäjät miettineet sitä mitä päästöjä syntyy kun ne virkataan Intiassa ja rahdataan Suomeen ja miten niiden pesemiseen kuluu sähköä ja vettä. Tällainen näkökanta vai mietittäväksi muillekin.
Mukavaa joulun odotusta!
charandthecity says
Hei SK! Hyvän kommentin jätit – nämä ovat juuri niitä kohtia missä jää pohtimaan, että mikä teko on ekologisin, kun kaikissa on puolensa: jos vuodessa käyttää 365 kertakäyttöistä puuvillasta valmistettua vanulappua VS käyttää uudelleen kestovanulappusettiä, joka on tosiaan Intiassa valmistettu, mutta bambulangasta ja työllistäen Intiassa lähialueiden naisia, joille maksetaan työstä asiaankuuluvaa palkkaa ja itse vanulaput ovat puuvillan sijaan valmistettu bambusta, joka on nopeakasvuisempi, eikä siihen tarvita erityisiä lannoitteita, torjunta-aineita tai keinokastelua joita puuvillan tuotantoon tarvitaan? Ja vielä jos tätä miettii monen vuoden kannalta, niin uskoisin, että kestotuotteet kuitenkin ovat kertakäyttöisiä ekologisempia? Vai? Pesun kannalta niin pesen kuitenkin pyyhkeitä/vaatteita yms. niin nämä ovat sen verran pieniä, että mahtuvat pesukoneeseen mukaan viemättä juurikaan tilaa, eli sama määrä sähköä/vettä kuluisi kuitenkin pyyhkeiden/vaatteiden pesuun.
Ihanaa joulun odotusta sinullekin 🙂
SK says
Hei, lähinnä miten tuota ekologisuutta logistiikan osalta kun vanulappujen kuljetuksesta Suomeen aiheutuu päästöjä. Pyykissä ne toki vievät vähän tilas. Kestolappuja varmaan valmistetaan myös Suomessa ja näppärimmät taitaa niitä itsekin virkata ?
Omppu says
Itse käytän vanulapusta puolet, olen ne irroittanut ne kahtia.
Itse sain jotain kestovanulappuja lahjaksi ja innoissaan otin käyttöön. Mutta lappu imikin paljon enemmän kasvovettä itseensä, kun kertakäyttöinen jättää kailen käyttöön.
Itse en todellakaan käytä meikin puhdistamisessa enkä kasvoveden laittamisessa kestoja.