Kaupallisessa yhteistyössä: Fortum & Suomen Blogimedia
Olen viime vuosien aikana miettinyt useaan otteeseen, miten onnekkaassa tilanteessa olenkaan – tulen hyvin toimeen ja asun unelmieni asunnossa Helsingin keskustassa. Koska elämästä nauttiminen sekä ihan arkinen kulutus joskus (useinkin) nostavat jopa hieman syyllisyydentunteita, on hyvä välillä pysähtyä miettimään mitä voisi tehdä toisin. Materiaali, joka on hyvin pinnalla tänä päivänä on, muovi, ja sitä olen aikaisemmin sen kummemmin ajattelematta heittänyt sekajätteen sekaan, sillä a) en ole ollut tarpeeksi valistunut muovin kierrätyksestä ja b) muoville tarkoitettua kierrätysastiaa ole ollut pihapiirissä. Tunnustan… Tunnustaako joku muu?
Meillä on nyt täällä Töölössä todella hyvin hoidettu taloyhtiö ja ilahduin kovin kun yhtiökokouksessa oli taannoin päätetty, että sisäpihallemme tulisi tästä kesästä lähtien sijaitsemaan myös muoville tarkoitettu kierrätysastia. Samalla kuitenkin tuli pari tänka på:ta. Koska roskakaapissamme ei ole tilaa, missä säilytämme kierrätykseen menevää muovia? Entä mitä kaikkea muovia voikaan kierrättää – meneekö sinne vaikka jugurttipurkki kokonaisuudessaan, entä meikkivoidetuubi, kastelukannu, hiuslakka tai jauhelihapakkaus? Etkö tiedä näihin vastausta? Ei hätää, en tiennyt minäkään aikaisemmin.
Koska toivon, että joku muukin siellä ruudun toisella puolella innostuisi vaikuttamaan taloyhtiönsä kierrätyspisteisiin ja totta kai myös itse kierrättämään muovia, halusin jakaa teille siihen helpot vinkit. Sillä muovin kierrätys ei todellakaan ole vaivalloista – tai haittaa sisustussilmää! Siihen riittää nimittäin pari helppoa ohjetta, sekä visuaalinen toteutus, jota jokainen voi soveltaa omassa kodissaan.
5 ✗ helppoa vinkkiä muovin kierrättämiseen:
1. Kierrätä: tuotteen pakkaamiseen käytetty muovinen rasia, pullo, pussi, kääre tai kauppakassi.
Helpoin ohje on muistaa, että muovi mitä on käytetty tuotteen pakkaamiseen, on kierrätettävissä. Eli vaikka voirasia, pesuainepullo, hedelmäpussi, elintarvikkeen kääre tai muovinen kauppakassi. Jos miettii vaikka esimerkkiäni jugurttipurkkia, niin yleensä muovisissa jugurttipurkeissa on alumiinia sisältävät kannet. Helppo niksi on tehdä puristustesti: jos kansi oikonee, on se muovia – jos se pysyy rypyssä, ei se ole muovia, vaan menee metallinkeräykseen. Josta pääsemmekin seuraavaan kohtaan:
2. Älä kierrätä: PVC (03-merkityt) tai muoviset tuotteet
Kierrätettäviä muovipakkauksia eivät ole esim. esimerkissäni käyttämäni meikkivoidetuubi, jossa on PVC-merkintä (tai 03-merkintä). Nämä heitetään suoraan sekajätteeseen. Kierrätettäviä tuotteita eivät myöskään ole muoviset tuotteet kuten esimerkissäni käyttämäni kastelukannu, tai vaarallisia aineita sisältävät tuotteet, kuten esimerkissäni käyttämäni hiuslakkapullo.
3. Kierrätä vain puhtaat – tai helposti puhdistettavat – muovipakkaukset
Huuhtaise tyhjät pakkaukset joissa on esim. ruoantähteitä, kuten esimerkkini jauhelihapakkaus, viileällä vedellä tai pyyhkäise paperilla, sillä ne eivät saa olla likaisia (= hajuhaitat). Älä kuitenkaan tuhlaa puhdasta paperia, pesuaineita tai lämmintä vettä, eli tässä kannattaa ottaa ihan maalaisjärki mukaan ja miettiä mikä on parasta luonnon osalta. Hyvä puoli tässä on se, että muovia voi helposti säilyttää kotona, kun se on puhdasta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että muovia voi kerätä kauniiseen säilytysastiaan!
4. Muista irrottaa pakkausten osat!
Pieni seikka vielä ennen kuin heität vaikka shampoopullon tai hammastahnatuubin kierrätykseen – muista irrottaa pakkausten osat kuten korkit, pumppuosat tai vaikka muovikalvot. Eli shampoopullosta ja hammastahnatuubista korkki pois. Erilaiset muovilaadut nimittäin käsitellään eri tavalla. Muovipakkaukset voi kuitenkin viedä kierrätykseen suljetussa muovipussissa – alla oma pieni saaliini, sillä siivoojamme vei jo edelliset muovit hienosti oikeaan kierrätysastiaan.
5. Missä voit kierrättää muovipakkauksesi?
Jos taloyhtiössäsi ei vielä ole muoville tarkoitettua kierrätysastiaa, kannattaa asia ottaa esille taloyhtiön kokouksessa. Tiesittekö, että muovijätteen kierrätys on taloyhtiölle edullisempaa kuin sekajätteen? Jos taloyhtiössäsi ei kuitenkaan ole tai ole lähiaikoina tulossa muoville tarkoitettua kierrätysastiaa, löydät helposti lähimmän muovinkeräyspisteen Rinki Oy:n Kierrätys.info -sivustolta. Helsinkiläisille asuville vinkkinä, että lähin keräyspiste esim. keskustassa on Kruununhaasta: HSY:n jätehuoto Pohjoisrannalla!
Itse otin heti kierrätysastian ilmestyttyä sisäpihallemme käyttöön kotosalla jo aikaisemminkin majailleen Iittalan Vakka-rasian. Meillä on keittiössä kaappitilaa sen verran reilusti, että nurkan alakaappia harvemmin käytetään, joten muovinkeräyslaatikkomme sai uuden paikan siitä. Jotenkin en olisi aikaisemmin voinut kuvitellakaan, että käyttäisin Vakka-rasiaa ns. roskiksena, mutta koska kierrättämämme muovi on tosiaan aina sen verran puhdasta, voi sitä huoletta säilyttää kauniissakin rasiassa.
Toki muovin kierrätyksen säilytysideoita on muitakin vaikka millä mitalla: perinteinen roskiskaappi (tosin vanhemmissa keittiöissä en usko, että niin tilavaa roskakaappia on olemassakaan – uudempien keittiöiden suunnittelussa tämä on taas seikka, mitä ehdottomasti kannattaa suunnitteluprosessissa ottaa huomioon!), Everyday Designin kassitelineet, Harri Koskisen varta vasten kierrätykseen suunnittelema Nimaarin Ecosmool -laatikko (toimii myös istumapenkkinä – kokeiltu on!) tai vaikka jokin villimpi DIY-ratkaisu. Olisi mahtavaa kuulla, miten te olette sisustusmielessä ratkaisseet muovin kierrätyksen kotonanne?
Entä mitä kaikelle muoville tapahtuu sen jälkeen, kun olemme nakanneet muovipussillisemme muovinkeräyslaatikkoon? Se kulkee tiensä Fortumille, joka on Suomen ainoa muovin jatkojalostaja – eli siellä syntyy meidän maan kierrätysmuovi, josta tehdään sitten kierrätysmuovista valmistetut tuotteet. Muovinjalostuslistalta löytyy lopputuloksena mm. niin julkisrakentamiseen kuin kotitalouksiinkin soveltuvia Circo-kierrätysmuovituotteita, kuten UV-säteilyä kestäviä parvekelautoja. Ei huonompi vaihtoehto niin omaan kotiin kuin vaikka mökin terassille. Huomaa varmaan, että täällä on vieläkin aivan kamala mökkikuume meneillään!
Yksi asia mitä on pakko sanoa vielä tähän loppuun on se, että miten hirvittävän suuri osa roskista onkaan juurikin m u o v i a. Se jotenkin korostuu nyt muovia kierrättäessä ja laittaa miettimään, miten omaa muovin kulutusta voisi arkisilla pienilläkin valinnoilla vähentää. Onneksi vaatekaupoissakin muovipussit nykyään maksavat, mutta ruokakauppaosiossa on vielä kehiteltävää… Kokeilkaa vaikka viikon verran lajitella kierrätettävät muoviroskanne, niin lupaan, että tulette huomaamaan saman!
Lähde: Rinki lajitteluohje
Avokeittiö - Kök / Blogiyhteistyö - Bloggsamarbete / Etu-Töölö / Främre Tölö 3h + avok / Sisustus - Inredning
aiai says
Hyvä, hyvä! Minä niin peukutan näitä kierrätysjuttuja. Meidän yhtiössämme on kerätty muovi talteen jo useamman vuoden ajan. Tosin sillä seurauksella, että energiajätettä ei enää kerätä erikseen, vaan kaikki muu (lukuunottamatta paperi, pahvi, metalli, lasi, bio jne) menee sekajätteeseen. Helpottaa lajittelua huomattavasti, koska on helpompi erottaa muovi muusta jätteestä kuin pähkäillä energia- ja sekajätteen eroja.
Luin juuri, että suomalainen yritys lanseeraa syksyllä kierrätetyistä muovipuolloista valmistamansa mattovalikoiman, ja onhan muovin uusiokäyttö jo pitkälle kehitetty muutenkin.
Meille jaettiin muovinkeräyksen alkaessa selkeät ohjeet muovin lajittelussa ja samat ohjeet on jätehuoneen seinällä, vaan kun kaikki oikeasti tutustuisivat niihin. Me hukutaan muoviin pian. Ja jos ei ihan me, niin seuraavat sukupolvet. Ja hurraa myös kaikille niille kauppiaille, jotka aiemmin jakoivat maksuttomat muovikassit ostoksiin ja perivät nyt niistä maksun ja vaihtoehtoisesti tarjoavat kestävämpiä vaihtoehtoja tilalle.
Siisti molokkirivistö teillä 🙂
charandthecity says
Niin hukutaankin, ja se on todella pelottavaa ja samalla surullista!
Voikun kaikissa taloyhtiöissä olisi asiat yhtä hyvällä mallilla kuin teillä… Ja lajitteluohjeita muovin kierrättämiseen saa muuten tulostettua Rinki-sivustolta: https://rinkiin.fi/kotitalouksille/lajitteluohjeet/ 🙂
Sanna Inspired by love says
Kiinnitin tähän myöskin juuri huomiota – muovia tulee aivan tolkuttoman paljon! Kiitos kattavasta ja ohjeistavasta postauksesta! 🙂
charandthecity says
Eikö tulekin – siis ihan pelottavan paljon muovijätettä! Ja kiva kuulla, kiitos 🙂
Teljänneito Jessica says
Jes Carita, todella tärkeä aihe ja kukapa muukaan kuin sinä osaa vielä kaiken lisäksi kauniisti antaa inspiraatiota muovin kierrättämiseen! Muistatko kun kauhisteltiin Thaimaassa sitä muovin määrää, voi kunpa myös he heräisivät pian tähän päivään ja tekisi samoin!
Ps. Täällä meidän Bavenon villalla kierrätetään myös muovit ja bio-jätteet, siitä meidän air bnb emäntä saa plussaa <3
charandthecity says
Voi kiitos sanoistasi Jessica! Ja muistan – se oli aivan kamalaa, miten miljoonaan pieneen muovipussiin he pakkasivat JO VALMIIKSI muovipakkauksissa olevat hedelmät… Teki oikein pahaa! Ja ne “roska”korttelit temppeleiden luona 🙁
Oo, todellakin iso plussa, että air bnb -toiminnassakin on otettu kierrätysasiat huomioon!
Laura says
Ihanaa, että tuot esiin kierrätysasioita ja sen, että kierrätysastiakin nimenomaan voi jopa sopia sisustukseen, jos se ei mahdu roskiskaappiin. Tätä nimenomaan ainakin useat kaverini käyttävät tekosyynä siihen, etteivät kierrätä. Saman olen itsekin huomannut, että suurin osa jätteestä on muovia..
charandthecity says
Ihana kuulla 🙂 Tämä oli itselleni kovin tärkeä aihe, ja vaikka meilläkin on suht. uusrempattu keittiö, huomaa kyllä, että roskakaapit eivät ole suunniteltu tämän päivän lajittelutarpeita ajatellen. Tämä on varmasti asia, joka tulee keittiösuunnittelussa huomattavasti muuttumaan lähiaikoina. Mutta siihen asti mahtavaa, että markkinoilta löytyy jo muutamia sisustukseen suunniteltuja lajittelu”huonekaluja” – tai sitten voi tosiaan tehdä näitä luovempia ratkaisuja! Ihan mitä vaan, kunhan alkaisi vaan kierrättämään tavalla millä hyvänsä.
-Bruno says
Terve, hyvän asian puolesta olet. Mistä olet hommannut kivan HELSINKI pannunalustanko on?
charandthecity says
HELSINKI pannunalusta on Men At Workin City Trivet-sarjaa, josta löytyy eri kaupunkien teksteillä olevia pannunalustoja – ihan lempparini!
-Bruno says
Kiitos vastauksesta!
Raiku says
Tärkeää asiaa puhut! Meillä muovin kierrätykseen siirryttiin vuoden vaihteessa ja on kyllä huomattu miten valtavan paljon muovia kertyy. Meillä muovit kerätään isoon Ikean kassiin ja säilytys saunassa (helppo siirtää tarvittaessa) ja kesäaikaan saunotaankin mökillä. Talonyhtiöllä ei keräyspistettä ole, mutta Rinki-kontti löytyy 10 min kävelymatkan päästä. Myös muovipussien oston olen lopettanut lähes kokonaan ja kaupoaostokset hoituu kestokasseilla ja niitä onkin jo vaikka kuinka hienoja saatavissa!
charandthecity says
Mahtavaa luettavaa Raiku! 🙂 Ihan esimerkillistä toimintaa!
Liisa says
Onpa kivat jäteastiat teidän talon pihassa (jos nyt jäteastioita voi kivoiksi kehua ?). Et sattuisi tietämään minkä merkkiset ne ovat? Meillä kaivattaisiin jotain hieman siistimpiä versioita ja nuo näyttävät varsin virtaviivaisilta ?
charandthecity says
Ooh, en muuten tiedä, mittä voin käydä kurkistamassa lähemmin, jos näkysi jotain merkkiä tai tietoa 🙂 Palailen sinulle loppuviikosta, kun olen taas kotosalla!
Satu says
Hyvä postaus meille kaikille tärkeästä asiasta! Ja kauniita kuvia!
Itse kierrätän aktiivisesti ja koen muovin kierrättämisen taloyhtiössämme isona plussana. Muovijätettä kertyy arjessa aikalailla, vaikka pahimmat muovikäärehirvitykset jätänkin mielummin kaupan hyllylle. Keittiöremontissamme huomioimme kierrätyksen ja roskat on täten helposti lajiteltavissa.
Opin uutta tästä kierrätysasiasta.En ollut aiemmin hoksannut, että muovikorkit pitää irrottaa kierrätettävistä muovipakkauksista (ou nou :D).Joten kiitos neuvoista 🙂
Ihanaa viikon jatkoa sinulle!
P.S. täällä myös kova mökkikuume.Kuume iskee aina kun kesä on heppeimmillään 😀
charandthecity says
Kiitos Satu – ihana kuulla 🙂
Ja kiva jos tästä tuli myös uutta tietoa! Itsellänikin meni tovin kun perehdyin aiheeseen, sillä alussa en todellakaan tiennyt mitä muovia saa ja pitää kierrättää. Mutta nopeasti sen oppii kun vaan saa tarvittavan tiedon käsiinsä!
Oh, onnea teille toimivasta keittiöratkaisusta! Se on kyllä sellainen asia mihin tulen kiinnittämään huomiota seuraavassa kodissa, jos vaikka remppaisi keittiön, niin ehdottomasti panostaisin tarpeellisen kokoisiin roska/kierrätysosioihin.
-kata- says
Äärimmäisen tärkeä asia. Mietin kuitenkin, että kuinka monta prosenttia kerätystä muovista pääsee lopulta uusiokäyttöön ja mitä tapahtuu lopuille? Tämä artikkeli on aika surullista luettavaa:
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/4006698/Kierratysmuovia+viedaan+tonneittain+Kiinaan++sita+ei+kuitenkaan+pystyta+kasittelemaan+ja+muovi+dumpataan+lopulta+mereen
Siksi olisi äärimmäisen tärkeää tietää, mitä tapahtuu sille muoville, joka kerätään, mutta jota ei voida uusiokäyttää… Mitkä ovat esim. Fortumin prosentit ja mitä tapahtuu lopulle?
Toinen ikävä asia, mitä mietin tässä muovinkierrätyksessä – antaako se taas paremmin oikeutuksen käyttää muovia? MIettiikö kuluttaja enää sitä kahta kertaa, koska sen muovin pystyy kierrättämään. Se suurin ideaalihan olisi, että muovin käyttö jäisi minimiin.
Johanna says
Juuri näin!
Itse olen aina ollut jätteenpolton kannalla, ja kuten lukuisista nyt julkaistuista artikkeleista käy ilmi, myös tutkijat ovat kallistumassa siihen suuntaan.
Tulevaisuuden suurimpia ratkaisuja lienee se, missä määrin suuryritykset alkavat käyttää biohajoavia pakkausmateriaaleja. Suomalaisia innovaatioitahan riittää, toivon mukaan ne pystyvät valloittamaan maailman. Tässäkin tapauksessa valistus on kaiken keskipisteessä, sekä tulevat sukupolvet, mutta se, että lapsemme ovat jo meitä viisaampia, ei tietenkään pelasta jo nyt aiheutettuja tuhoja.
Elina says
Hei Kata!
Hyvä kysymys! Kaikki Suomessa kerätyt kuluttajamuovipakkaukset käsitellään Riihimäen Kiertotalouskylässämme. Viime vuonna kuluttajamuovipakkauksia käsiteltiin 6 miljoonaa kiloa, ja tänä vuonna arvioimme määrän ainakin kaksinkertaistuvan. Noin 70 % vastaanotetusta pakkausmuovista saadaan kierrätettyä 100 prosenttiseksi uusiomuoviraaka-aineeksi ja loput hyödynnetään energiantuotannossa Riihimäellä. Kierrätetystä muovista valmistamme esimerkiksi Circo-terassirakenteita. Kierrätysmuovin hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin neitseellisessä muoviraaka-aineessa.
t. Elina Fortumin viestinnästä
charandthecity says
Kiitos Elina vastauksestasi 🙂
Minna Mäkinen says
Tämä on kyllä hyvä juttu, että enemmän pysähdytään miettimään näitä kierrätysasioita:) Meidän taloyhtiössä on myös ollut ensin energiajae ja nyt sitten tämä muovikeräyspiste. Täytyy myöntää, että muovin kierrätys ei ole niin helppoa, kuin luulisi ja sainkin töissä uutta valistusta taannoin ja tajusin tehneeni muutamia asioita vääriin. Harmittaa vaan, että tilat eivät aina anna periksi, näissä kierrätysjutuissa ja roskien säilöminen alkaa rasittaa. Uskon tämän myös vaikuttavan siihen, että ihmiset eivät aina jaksa paneutua lajitteluun, jos ei ole kokenut sitä “herätystä” asiasta.
Pelkkä muovi ei riitä, vaan pitää kyllä paneutua kaikkeen kierrättämiseen, jos mahdollista. Itse ompelen miesten kauluspaidoista mekkoja ja paitoja sekä yritän kaikkeen tekemään löytää kotoa jo valmiina olevia materiaaleja., vaikka ei se kyllä aina ole mahdollista, yritän kuitenkin:) Blogissani Kristallikimarasassa, näitä onkin aika usein esillä. Tyttäreni shoppailee usein Uffista vaatteita, joita minä sitten tuunailen muodikkaammiksi:)
Blogitapahtumista saa aika usein kivoja paperikasseja ja niissä olen säilyttänyt vaikkapa metallijätettä ja lasia. Ne on helppo sitten viedä kassissa kierrätykseen ja kassikin saa toisen tehtävän.
charandthecity says
Ihania ideoita sinulla Minna ja kiitos, että jaoit niitä kommentissasi! Sinusta olisi kyllä esimerkkiä monelle – ja totta puhut, pelkkä muovin kierrättäminen ei missään nimessä riitä, vaan kierrätysasioita pitää ehdottomasti ajatella laajemmin ja monipuolisemmin.
Tuo on juuri sitä, että nykyajan kodit ja varsinkin keittiöt eivät ole tehty niin laajalle kierrätykselle, eli vaatimukset ja tarpeet muuttuvat, ja onneksi tähän suuntaan. Jos oma keittiö ei anna periksi, juotuu juurikin keksimään luovempia ratkaisuja miten mahtua kierrättämään ja lajittelemaan kaiken – hyvä idea juurikin nuo kauniit paperikassit!
Jenni says
Kiitos Carita tästä mahtavasta postauksesta ja hyvistä ohjeista!! 🙂
charandthecity says
Ihana kuulla Jenni, että tästä oli apua ja hyötyä 🙂
MillaT says
Meillä on vanha talo mutta silti suht tilava roskakaappi. Pienessä kaksiossamme on sellanen hieno insinöörityön taidon näyte että keittiön kulmaukseen saa joko astianpesukoneen tai uunin. Kummankohan valitset… Joten kulmauksen syvennykseen (johon ilmeisesti joku insinööri kuvitteli sen astianpesukoneen tulevan) mahtuu hyvin niin muovit, keräyspahvit, metallit ja lasitkin. Paperit on mustassa Ikean kassissa. Ei ehkä tyylikkäin ratkaisu mutta toimiva.
Mimmu says
Se on tosi hassua miten pk-seudulla ollaan kierrätyksen suhteen auttamattomasti yli 10-vuotta myöhässä – seudulla jossa asuu paljon ihmisiä.
Oulussa asuessa vuonna jo 2005 kierrätettiin muovia ja kerättiin energiajätettä. Sekä siellä toimi ilmainen kierrätyspiste kaatopaikan yhteydessä.
Takaisin kotimaisemiin Etelä-Pohjamaalle muuttaessa kierrätysasiat muuttuivat vieläkin parempaan suuntaan tavalliseen jäteastiaan voit laittaa vain energia- ja kompostijätettä värikoodatuissa pusseissaan. Ilmaisella hyötykäyttöasemalle viet muut ja siellä on suuret kontit puu-, energia-, kaatopaikka-, metalli- ja kivijätteille sekä kaikelle muullekin (vaarallinen jäte, öljy, kodinkoneet , akut…).
Olen asunut Vihdissä 4-vuotta ja vasta pari vuotta on muovia kierrätetty, muttei hyötykäyttöasemaa. Saatoin junassa/autolla kuskata kotopuoleen Etelä-Pohjanmaalle (400km) muovit, silloin kun muovinkeräystä Vihdissä ei ollut. Nykyään muovinkierrätyspisteelle on noin kilometri ja sen kuljen kävellen. Kierrätän kaikki muutkin mitä voi ja hyvin on kunnan puolesta järjestetty.
Muovinkeräys on itsellä roskasangossa, koska sitä sekajätettä ei vain juuri tule kuin ehkä muovipussillinen vuodessa. Astioiden ei tarvitse olla isoja jos niitä vain tyhjentää usein ja kun rutinoituu niin sitä edes ajattele.
Mitä enemmän kierrätät sen tietoisempi olet tuottamastasi roskasta ja vähitellen jätät ostamatta sellaisia tuotteita joita ei voi järkevästi kierrättää – ja se on kierrätyksen tärkein opetus: vähennät kierrätystarvetta. 🙂