Yksi projekti jonka teen joka i k i n e n kevät ja syksy, on vaatekaapin perusteellinen läpikäynti. Tai siis näin olen yleensä tehnyt, ja sen huomasi, että viime keväänä tai syksynä jäi läpikäynnit käytyä. Siltä ennen-kuvat Instagram storiesissani (@charandthecity) näyttivätkin. Puolet vaatekaapeistani oli täynnä jotain aivan muuta kuin vaatteita, ja aamulla vaatekaappien ovet avatessani näkymä oli kaikkea muuta kuin inspiroiva…
Onneksi otin itseäni niskasta kiinni – osittain kiitos teidän, sillä esiteltyäni julkisesti kaoottisen ennen-kuvan, oli pakko saada siistimpää jälkeen-kuvaa aikaiseksi. Nyt arkeni on huomattavasti sujuvampi kuin ennen vaatekaappien läpikäyntiä. Aamulla kun avaan vaatekaappieni ovet avautuu mitä harmonisin näkymä – pölyjen peittämien tasojen sijaan nenässä tuntuu puhtaan raikas tuoksu, sekavien vaatekasojen sijaan kaikki on siististi viikattuna tai roikkuvat siististi henkareissaan, ja sen sijaan että vasta neljäs paita mihin tartut on käyttökelpoinen (liian iso/pieni/tahraantunut/reikiintynyt – you name it!), koostuu vaatekaappini vain ja ainoastaan vaatteista, joita haluan käyttää. Miten tällaisellakin asialla voi olla niin suuri merkitys ihan jokapäiväiseen elämään? Joten, ajattelin laittaa hyvän kiertämään, ja jakaa teille:
10 askelta kohti toimivampaa vaatekaappia:
1. Tyhjennä koko vaatekaappisi – niin näet mitä se oikeasti pitää sisällään
Jotta tiedät mitä vaatekaappisi oikeasti pitää sisällään, täytyy koko urakka aloittaa tyhjentämällä KOKO vaatekaapin sisältö esim. sängylle. Löytyykö paitoja niin henkareilta kuin tasoilta ja ehkä pari vielä laatikoistasi? Ottaessasi vaatteita ulos kaapista, lajittele ne kasoihin: bleiserit, paidat, neuleet, hameet, housut, mekot, alusvaatteet ja urheiluvaatteet. Näin hahmoitat oikeasti paljon sinulla on esim. valkoisia paitoja – ja tarvitsetko niitä oikeasti lisää?
2. Tee perusteellinen vaatekaapin suursiivous
Tyhjentämällä koko vaatekaapin saat samalla helposti imuroitua ja pyyhittyä kaiken yhdellä kertaa – kaikki tasot ja laatikot, joihin aina kertyy jonkin verran pölyä vaatteista. Ja usko minua – tällä on suurempi vaikutus kuin uskotkaan. Pölyistä puhdistettu kaappi tuoksuu ja tuntuu raikkaammalta. Vinkki on lisätä esim. sukkalaatikkoon Gauharin tuoksupusseja, niin et tule pettymään. Raikas tuoksu on sinua vastassa joka kerta kun avaat sukkalaatikon!
3. Lajittele vaatteet: pidä, korjaa tai kierrätä -kasoihin!
Tee perusteellinen läpikäynti vaatekasa kerrallaan ja lajittele seuraavalla tavoin: pidä, korjaa tai kierrätä! Vaatteet jotka ovat ahkerassa käytössä on helppo laittaa heti pidä-pinoon, mutta jos et ole käyttänyt paitaa/hametta/housuja/mekkoa hetkeen, sovita sitä. Onko vaatekaappale liian suuri/pieni? Yleensä ei suositella säilytettäväksi esim. liian pieniä vaatteita, mutta itse teen tässä kohtaa poikkeuksia. Vaatekaapissa on roikkunut vuosikausia ns. tavoitemekko, johon en ole mahtunut – ennenkuin tänä vuonna. Onneksi en ollut siitä luopunut, vaikka olisi “pitänyt”. Ja jos vaatteiden koko on oikea, niin onko jokin muu syy, miksi et ole vaatetta pitänyt: tahraantunut/nyppääntynyt/rikki. Ja jos niin voiko sitä korjata, ja aiotko oikeasti tehdä sen?
4. Älä heitä pois – kierrätä, kierrätä ja kierrätä
Ihannemaailmassa kukaan ei tekisi ikiniä hutiostoksia, mutta vaikka omakin tyylini on todella klassinen, tulee joskus ostettua vaate, jota ei vaan tule käytettyä, vaikka se sovituskopissa onkin tuntunut kivalta. Minulla on ohjeennuorana kysyä itseltäni sovituskopissa seuraava lause: Haluaisinko todella paljon laittaa heti tämän paidan/hameen/mekon ylleni? Jos vastaus ei ole palava JOO, vien vaatteen takaisin rekkiin. Mutta kuitenkin kierrätettävää tulee – esim. painon vaihtelusta johtuen, ja turha niitä liian isoja/pieniä vaatteita on hillota siellä omassa kaapissaan, kun ne voisivat päästä jonkun muun käyttöön. Kierrätä kasan kohdalla mieti jo valmiiksi miten ajattelin vaatteesi kierrättää? Itse olen myynyt Zadaa-apin kautta (todella toimiva!) ja nyt talvella minulla tulee olemaan Töölön ReLovessa rekki (laitan tästä teille tietoa sitten lähempänä).
5. Panosta vaatteiden säilytykseen
Ennenkuin vaan tunget vaatteet takaisin vaatekaappiin, mietä mikä olisi oikeaoppisin tapa säilyttää kyseistä vaatekappaletta. Itse koen, että säilytän vaatteitani mieluiten henkareissa, jolloin esim. paidat, bleiserit ja hameet säilyvät mahdollisimman siisteinä ja suorina. Jos oikein haluat panostaa – silitä paitoja valmiiksi, ennenkuin laitat ne kaappiin roikkumaan! Toinen vinkki on valita samanlaiset henkarit vaatekaappiin, jolloin näkymä on entistä yhteinäisempi. Neuleille suositellaan taas säilytystä hyllyllä tai laatikossa – siististi viikattuna. Muistathan, että varsinkin villaneuleille suositellaan lähinnä tuuletusta – ja niitä on hyvä säilyttää myös ilmavasti (ei takahyllylle ryppyisesti ängettynä), niin neuleet saavat mahdollisimman pitkän iän. Alusvaatteiden kohdalla taas luotan erilaisiin laatikonjakajiin, jolloin isossakin vetolaatikossa pysyy pikkarit ja rintsikat omilla paikoillaan!
6. Suosi sesonkisäilytystä
Kuten alussa mainitsinkin, tulisi tämänkaltainen suursiivous tehdä aina keväisin ja syksyisin. Syy tähän on se, että esim. syyssiivouksen yhteydessä laitan kesävaatteet sivuun, ja otan samalla esille syysvaatteita. Vaatekaapeissani on ylimmillä hyllyillä suuret säilytyslaatikot, joissa säilytän aina sesonkivaatteita. Turha kaikkea on yrittää edes pitää esillä samaa aikaa – rantamekkoja ja flipflopeja kun ei talvella kuitenkaan tule käytettyä, ellei ole suuntaamassa ulkomaille rantalomalle. Ja silloinkin kesävaatelaatikko on helppo nostaa alas ylähyllyltä ja pakata matkalaukkuun!
7. Älä unohda asusteita: roskat laukun pohjalla, tummuuntuneet hopeakorut ja likaiset kengät
Käy samalla myös läpi asusteesi: tyhjennä laukut aina laukunpohjalle jäävistä roskista, käy läpi mitkä hopeakorut kaipaisivat puhdistusta ja mitkä kengät taas pientä putsausta ja lankkausta. Suuri syy vaatteiden ja asusteiden pitkälle iälle ei ole vain niiden materiaali ja valmistustapa, vaan myös se, miten itse niitä hoidat sekä säilytät. Itselläni on laukuille omat hyllytilansa (sekä harvemmin käytetyille dustbagit) ja koruja säilytän aina korulaatikoissa, ja osaa vielä omissa suojapusseissaan ja laatikoissaan. Kenkien osalta esim. talvisaappaat kannattaisi aina kevään tullen puhdistaa ja lankata ennen talvisäilytykseen laittamista, mutta jos se on unohtunut, tee se heti syksyn tullen.
8. Luo oma tyylisi
Mieti hetken omaa tyyliäsi – toivotko jotain muutosta, ja jos niin mitä? Tässä käytän itse suurena apuna Pinterestiä, josta löytyy esim. Style-kansio, johon kerään itseäni inspiroivia muotikuvia. Mitä haluan tyylilläni viestittää ja miltä haluan, että minusta tuntuu kun puen vaatteet ylläni? Vertaa niitä oman vaatekaappisi sisältöön: mitä puuttuu, jotta oikeasti tyylisi olisi toivomasi kaltainen? Näkyykö monissa kuvissa esim. ruutubleiseri, mutta kaapissasi on vain yksivärisiä? Kirjoita ylös mitä vaatekaapistasi puuttuu, jotta se olisi enemmän sinun tyylisempi. Tästä on sinulle apua, kun suuntaat vaatekaupoille, etkä tule sieltä takaisin ainakaan vielä yhden mustan bleiserin kera!
9. Laadi shoppailusuunnitelma – ja budjetti!
On olemassa toivelistoja, ja sitten oikeita ostoslistoja. Mieti valmiiksi, mihin haluat tänä syksynä sekä talvena panostaa, entä missä voisit pihistää? Pihistyksen osalta muista, että brändissä voi joustaa, mutta materiaaleissa ei. Suosi neuleissa 100 % akryylin sijaan esim. villan tai muun luonnonmateriaalin sekoitusta. Ja mitä tärkeintä; missä voisit paremmiin vain hyödyntää kaapissasi jo roikkuvia vaatekaappaleita vaikka yhdistämällä vaatteita eri tavalla? Käytä myös hyödyksesi second hand -kauppoja tai applikaatoita sekä Facebookin kierrättää ryhmiä. Joskus, tai no useinkin, toisen roska voi olla toisen aarre!
10. Älä pyri täydellisyyteen, äläkä ota tästä stressiä
Älä ota tätä listausta liian vakavasti – mutta poimi tästä mielellään niin vinkkejä kuin inspiraatiota oman vaatekaappisi läpikäyntiin! Itse en ole käynyt läpi viime talven kenkiäni (saatikka putsannut niitä) tai vienyt pesulaan villakangastakkia (joka sai joku yö ylleen suuren valkoisen tahran), eli vaikka vaatekaappini nyt näyttääkin jo huomattavasti paremmalta kuin aikasemmin, jatkuu läpikäynnit vielä toisaalla. Askel kerrallaan kohti toimivampaa vaatekaappia, sujuvempaa arkea ja omaa luottotyyliä!
Vinkki: laita taustalle lempimusiikkiasi soimaan, sytytä syystunnelmaa luomaan kynttilöitä ja kutsu paikalle makutuomariksi hyvä ystävä!
Etu-Töölö / Främre Tölö 3h + avok / Makuuhuone - Sovrum / Muoti - Mode / Sisustus - Inredning / Vaatesäilytys - Klädförvaring
Avsa says
Olisin kiinnostunut seinävalaisimestasi. Minkä merkkinen se on tai mistä hankittu? Kaipaisin moottoroidulla sängyn viereen juuri tuollaista, mutta kaikissa löytämissäni on ollut liian lyhyt varsi.
charandthecity says
Hei Asva,
Kyseessä on House Doctorin Swing-seinävalaisin messinkisenä 🙂 Omani olen tilannut Room21-verkkokaupasta!
Miia says
Hei, mistä tuo sun vohvelikangas-aamutakki on? Ihana!
charandthecity says
Se on Balmuirin valikoimista 🙂 Ja aivan ihana varsinkin kesäaikaan!
Jenni S. | big mamas home says
Ihan loistava postaus. ❤