Ensimmäisenä päivänä Frankfurtin matkallamme lähdimme kiertelemään Reinjoen ympärille levittäytyvää Rheingaun viinialuetta ja sen viinitiloja. Viimeksi olen ollut Pariisinmatkalla Reimsin samppanja-alueella, joten mukavaa, että tällä kertaa pääosassa oli valkkari ja suosikkini riesling.
Rheingaun alue levittäytyy aika laajalle, joten auto on aika lailla välttämätön (en muuten tiedä, järjestetäänköhän alueelle kiertelyitä, mutta jos joku tietää paremmin, saa mielellään kertoa). Meillä oli onneksi auto käytössä koko matkan ajan, sekä paikallinen kuljettaja (tack Gussi!).
Automatkalla ei voinut muuta kuin huokailla ja ihailla autonikkunasta avautuvia maisemia. Puhumattakaan niistä mitä saimme ihailla viinitiloilla vieraillessa! Parhaat näkymät tarjosi ehdottomasti Schloss Johannisberg, josta suurin osa postauksen kuvista onkin otettu.
Schloss Johannisbergin lisäksi vierailimme niin Shloss Vollradsin kuin Kloster Eberbachin tiloilla, jotka olivat kaikki ehdottomasti vierailun arvoisia. Jos vain aika olisi riittänyt, olisimme poikenneet vielä useammassa, kun siellä suunnalla kerran pörrättiin. No, ensi kerralla sitten!
Parasta oli tottakai itse maistelu ja ensimmäisenä vuorossa Kloster Eberbach. Vanhan luostarin tiloissa valikoitui maisteltavaksi Domäne bergstraße VIVIDUS trocken, Domäne Bergstraße Weissburgunder trocken, Eberbach Riesling trocken sekä Wiesbadener Neroberg “Crescentia” Riesling trocken.
Nämä maistelut ovat ilmaisia ja parista muutamaan eri laatua valitsimme per tila. Poikkeuksetta jokaiselle myös löytyi se oma suosikki (omani vuoden 2012 Eberbach Riesling trocken), joten harvoin tuli tyhjin käsin tiloilta lähdettyä. Ja jos ei muuta, niin ainakin muutama makuelämys rikkaampana!
Seuraavana vuorossa oli Schloss Vollrads, jossa maisteluvuorossa oli Volratz Riesling Qualitätswein trocken, Sommer Riesling Qualitetswein trocken, Shcloss Vollrads Riesling Kabinett trocken sekä Shloss Vollrads Riesling Kabinett feinherb (kotiin näistä lähti vuoden 2012 Volratz Riesling Qualitätswein trocken).
Myös paikallista punaviiniä, Jedentag Rotwein Qualitetswein trocken, tuli maisteltua niin viinitiloilla kuin ravintoloissa illastaessa, mutta mitään oikein hyvää ei kohdalle osunut. Paikallista rieslingiä sen sijaan tilasin ravintoloissa yhtenään, eikä ollut valittamista!
Viimeisenä yksi alueen tunnetuimmista, nimittäin Schloss Johannisbergin. Kaiken viinin jälkeen valitsimme maisteltavaksi tällä kertaa Fürst von Metternich brut sparkling Riesling. Kuplivista puheenollen vinkkinä paikallisessa Aldissa myytävä Vue Monsigny brut selection -samppanja, jolla hintaa vain 12 euron verran!
Lentokentällä kävin vielä tekemässä viimeiset viiniostokset, nimittäin ystäväni suositteleman tuottajan Robert Weilin Riesling Kiedrich Gräfenberg GG trocken -pullon. Joten nyt ei puutu muuta kuin ystäväporukalla pidettävä riesling-maisteluilta ja näin viininautinnot jatkuvat vielä näin kotiin palattuakin!
Siinä taisi maistelukierroksemme näin pähkinänkuoressa olla. Ihan mielettömän mielenkiintoinen ja antoisa päivä, josta saldona yksi jos toinen pullo kotiinkannettavaksi. Pullo muovipussiin ja pehmeiden vaatteiden väliin, matkalaukku ruumaan ja kaikki ehjinä perille!
Jos viinihöpinät kiinnostavat, niin suosittelen kurkistamaan ystäväni Mademoiselle de Blancs -blogiin (+ blogin linkkilistalla olevia). Hän tietää mistä puhuu, toisin kuin allekirjoittanut. Ja mielestäni kuitenkin ilmaisee itsensä niin, että maallikkokin ymmärtää 😉 Terkuin, alla oleva erittäin iloinen viinimaistelija ostoksineen.
En av höjdpunkterna på vår resa till Frankfurt, var dagen då vi besökte vinhus i Rheingau. Det betyder otroligt fina vyer och massvis med god riesling. Vi var och smakade på vin på gårdar som Schloss Johannisberg, Shloss Vollrads samt Kloster Eberbach, samt köpte med oss hem ett antal flaskor (bakluckan börjar fyllas..).
Fick hem dem hela med att packa flaskorna i plastpåsar och lägga dem bland mjuka kläder i kappsäcken. Ja och på flygfältet måste jag ännu få tag på en flaska av Robert Weil som jag tänkte öppna här hemma med goda vänner. Och om ni besöker en lokal Aldi, så smaka på champagnen av märket Vue Monsigny, kostar runt 12 euro flaska (köpte med mig några flaskor..)!
Tiina says
Vaikka ei viininmaistelu ole mitään snobbailua enää tänä päivänä, mutta Char 🙂 Samppanja on samppanjaa vain siellä Ranskassa ja siellä samppanjan alueella. Muualla se on sitä kuohuviiniä, sektiä, cavaa, proseccoa….. 😀 Aldin viini on siis varmaan sektiä. Mutta ei pahalla tätä, Aldissa on hyviä viinejä! Ja kiva että tykkäsit Saksasta ja FaM:sta. Kokemusta 20 vuoden ajalta ja harmittaa kun yleensä ihmisillä on kaupungista aika kapea ja ahdas mielikuva.
Char says
Hei Tiina,
Tiedän, ja Aldissa myytävä Vue Monsigny on siis nimenomaan juurikin samppanja, Ranskasta 🙂 Mutta ei ihme jos meni sekavaksi, kun muuten höpisin postauksessa vain saksalaisista juomista. Ajattelin samppanja sanan kertovan tarpeeksi tuotteen alkuperästä.
Meillä oli kyllä ihan mieletön matka ja olisin mielelläni jäänyt tutkimaan Frankfurtia pidemmäksikin aikaa. Toki osasyy on varmasti kiitos paikallisten ystäviemme, jotka esittelivät meille kotikaupunkiaan niin upealla tavalla!
miofino says
Teillä on varmastikin ollut ihana ja vähän erilainen reissu. Upeat maisemat, syksyllehän me ei voida mitään. Kuulisin mielelläni enemmänkin.
Susse says
Näyttää ihanalta! Rupesi kiinnostamaan tuo Reimsin shampanja alue nyt, kun siitä mainitsit. Olen suunnittelemassa reissu ensi keväälle Pariisiin ja olisi kiva tehdä päiväreissu kaupungin ulkopuolelle. Oletko kirjoittanut erillistä postausta tästä reissusta? Olisiko sinulla antaa vinkkejä? Miten sinne pääsee kätevästi? Mitä shampanjataloja kannattaa testata? Mikä hintaluokka oli vierailuille? Kiitoksia vinkeistä jo etukäteen!
H / Kuistin kautta says
Ovatpas viinimatkamme kulkeneet samoja reittejä. Tuolla alueella olin itse pari kesää sitten, ja itse asiassa läpi ajoimme myös viime kesänä. Haveilin, että olisimme ehtineet piipahtaa uudelleen Schloss Johannisbergissä, mutta aikataulu oli liian tiukka. Olipas siis mukava sinun matkakertomuksesi kautta palata sinne takaisin. Champagnen alue tuli tutuksi viime kesänä, mutta nyt kasvavan vauvamasun kanssa viinimatkat saavat hetken odottaa. Jos joku suunnittelee viinimatkoja olen kirjoitellut omista viinimatkoistani Kuistin kautta -blogissani viini – kategorian alle.