Kaupallinen yhteistyö: Hyvä merkki -kampanja ja Pro Luomu
Huom! Brunssi pidetty helmikuussa, ennen nykyisiä rajoituksia
Kasatessani viikonlopun brunssia varten ostoskoriini tuotteita huomasin, että suurin osa ostamistani tuotteista on automaattisesti luomua. Käsi hapuilee usein sen vihreän lehtimerkillä, eli EU:n luomumerkillä varustetun tuotteen perään; lemppari luomujugurttini (maustamattomana totta kai), suosikki hedelmiäni (pyrin valitsemaan sesongin mukaan) ja ehdottomasti myös luomukananmunat (koska kanat!). Oikeastaan sain koko brunssipöydän antimet helposti valittua luomutuotteiden valikoimasta – luomuviinin mukaan lukien:
Miksi minä valitsen luomua?
Luomutuotteiden valinnasta on tullut luonnollinen osa arkipäivääni, sillä jopa Helsingin keskustan pienistä kulmakaupoista löytyy luomua lähes jokaisesta tuotekategoriasta, joten en ollenkaan ihmettele, että luomun myynti tuplaantunut reilusti vuosikymmenessä. Itsekin kuulun tuohon porukkaan, joka 10 vuotta sitten helpommin valitsi sen vieressä olevan edullisemman ja luonnottomalla tavalla myös ehkä paremman näköisen hedelmän tai vihanneksen, sillä miksi valita luomua, jos se kerran ei näytä yhtä hyvälle, ja vielä maksaakin enemmän? Tänä päivänä keksin tähän suoralta kädeltä heti nämä vastaukset:
Vähemmän myrkkyjä
Tiedätkö miksi se viereinen ei-luomu hedelmä näyttää ehkä paremmalta ja säilyy pidempäänkin, mutta ei maistu ollenkaan yhtä aidolta tai ole yhtä hyvää terveydellesi? Koska luomutuotteet ovat kasvatettu ilman ihmisille tai ympäristölle vaarallisia kemikaaleja ja säilöntäaineita, kuten vaikka homeenesto- tai torjunta-aineita. Se on melkein pelottavaa, miten kauan tietyt ruokatuotteet säilyvät aivan uudenvertaisen näköisinä kaapissa (tulee mietittyä, mitä kaikkea niihin oikein on pistetty…). Terveys todellakin kiittää valitessasi luomutuotteen, sillä niissä ei tule kaiken maailman ei-toivottuja kaupanpäällisiä mukaan ruokalautaselle.
Maistuu paremmalta
Jos et vielä ole huomannut eroa, niin suosittelen tekemään kotona makusokkotestin (me olemme kaveriporukassa sokkomaistelleet niin viinejä kuin teelaatuja, joten miksi ei hedelmiäkin?). Luomutuotteet kun yksinkertaisesti maistuvat aidommilta kuin ne, joihin on lisätty keinotekoisia maku- tai väriaineita (joskus ulkokuori siis voi pettää ja pahastikin!). Mieluummin siis valitsen tuotteen, joka on ravintorikkaampi, korkealaatuisempi ja vähemmän prosessoitu – ja joka myös on saanut kasvaa luonnonmukaisemmissa olosuhteissa.
Luonnonvaroja ja myös eläimiä suojellen
Minusta on aivan ihanaa, että sen sijaan, että pelloille ruiskutetaan kemiallisia torjunta-aineita, homman hoitaa luomutuotannossa enemmänkin eläinkunnan pienet apurit. Ja eläimistä puheenollen, niin yksi missä valitsen AINA luomun, on luomuliha sekä kananmunat. Luomukananmunapaketin kun valitsee, niin tietää, että luomukanaloissa kanat ovat saaneet luomurehuja syötäväkseen, ja niillä on myös ollut tilaa liikkua vapaasti ulkosalla. Olin itse kasvissyöjä lähes 10 vuoden ajan, mutta trendien vastaisesti olen ottanut lihatuotteet takaisin ruokavaliooni – mutta todella harkiten – ja myös siksi, että nykyään on yhä parempia luomuvaihtoehtoja helposti tarjolla.
Entä sitten luomuviinit?
Aina kun valitsen luomutuotteen, tulee ainakin itselleni parempi mieli ja myös omatunto. Joten kun taannoin kutsuin parhaimmat ystäväni luomubrunssille, ja kipaisin vielä ostamaan meille pullollisen luomukuohuviiniä mimosoja varten. Viinihyllyn edessä en – vielä – ole yhtä orientoitunut valitsemaan niitä vihreämpiä valintoja, vaikka totta kai viiniä juodessakin kiinnostaa yhtä lailla tuotteen luonnonmukaisuus; niin rypäleiden, viljelyn kuin myös valmistusprosessin pitää täyttää luomun kriteerit. Luomuviinien valmistuksessa osa normiviinien valmistuksessa käytetyistä menetelmistä sekä lisä- ja apuaineista on kielletty tai niitä saa käyttää vähemmän. Itse valitsin brunssipöytään luomukuohuviinin, joka on lisäksi vegaaninen, eli mitkään kuohuvan prosessiaineista eivät ole myöskään eläinperäisiä.
Harvemmin sekoitan kuohuviiniin mitään (ja samppanjaan en koskaan), mutta poikkeus on herkkuviikonlopun brunssihetket, joihin ehdottomasti kuuluu mimosa. Myöskään mimosan reseptiä en kummemmin ala muokkaamaan, vaan perinteiden mukaan siihen menee puolet kuivahkoa luomukuohuviiniä ja puolet luomuappelsiinimehua. Parasta on totta kai, jos puristaa luomuappelsiinien (tai veriappelsiinin) mehun itse! Pitää vaan muistaa puristaa jääkaappikylmistä appelsiineista – tai laittaa vastapuristettu hedelmämehu hetkeksi viilentymään.
Mimosa-kuohuviini brunssipöytään:
puolet luomukuohuviiniä
puolet luomuappelsiinimehua
sekoita varoen & tarjoile kylmänä
Tämä materiaali on tuotettu Euroopan unionin tuella. Artikkelissa esitetään tekstin kirjoittajan näkemyksiä ja ainoastaan hän on vastuussa sen sisällöstä. Euroopan komissio ja kuluttaja-, terveys-, maatalous- ja elintarvikeasioiden toimeenpanovirasto (Chafea) ei vastaa mistään tekstin sisältämien tietojen käytöstä.
Blogiyhteistyö - Bloggsamarbete / Ruoka & juoma - Mat & dryck
Netta says
Kaunis pöytä ja kattaus ☺️
charandthecity says
Voi kiitos Netta 🙂 Ihana kuulla!
Elina says
Kaunis kattaus! Koskakohan paasen seuraavan kerran nakemaan ystavia ulkona tai omassa kodissa? Yli vuosi on jo mennyt… Kylla te olette onnekkaita Suomessa kun saatte tavata ystavia ja liikkua paikasta toiseen. Taalla voi myos unohtaa kakkoskodille menon…