Kaupallisessa yhteistyössä: Fortum & Suomen Blogimedia
Täällä alkaa uusi koti ja varsinkin sen olohuone näyttämään jo pikkuhiljaa valmiilta, sillä välin kun keittiössä taas pian alkamassa pieni pintaremppa. Kun suunnittelin muuttoa Punavuoreen, halusin miettiä tulevan kodin sisustuksen hieman eri kantilta, kuin aikaisemmin. Miten tekisin entistäkin kestävimpiä valintoja uuteen kotiin? Jos kaipaisin muutosta, voisinko toteuttaa sen astetta ekologisemmin? Tässä tulisi 10 ✗ kestävämpää valintaa, mitä pyrin tekemään uudessa kodissani – kuinka monta näistä kohdasta voisit itse ruksata?
1. Panosta materiaaleihin
Tätä ensimmäistä kohtaa en voisi korostaa tarpeeksi; jos vain mahdollista, panosta materiaaleihin jo kodin rakennus- tai remppavaiheessa. Itse rakastan puulattiaa, ja tässä asunnossa (talo on vuodelta 1923) ikivanha ja kulunut puulattia on maalattu kauniin vaalean harmaaksi ennen muuttoani. Myös kalusteissa puu on ekologinen valinta, sillä sitä voi helposti huoltaa sekä muokata vuosien varrella; hioa, lakata, maalata kerta toisensa jälkeen. Tekstiileissä halusin myös suosia mahdollisimman pitkälle luonnonmateriaaleja keinokuitujen sijaan, eli pellavaa, puuvillaa sekä villatuotteita, luomuna mieluiten. Lisäksi tekstiileissä kannattaa kurkistaa eri sertifikaatit ja että kemiallisia aineita olisi käytetty mahdollisimman vähän valmistusprosessin aikana.
2. Tunne tyylisi
Vaikka helposti muutossa ainakin itse olen kaikki-heti-nyt -tyyppiä, halusin noudattaa hidasta sisustamista tässä kodissani, nopeampitahtisen trendien perässä juoksemisen sijaan. Suurin osa kalusteistani ja sisustustuotteistani ovat seuranneet mukanani jo entisistä kodeistani, kun taas tänne uuteen kotiini hankin vain ne, mitkä minulta täysin puuttuivat, kuten vaikka sohvan ja ruokapöydän. Näissä valinnoissa yritin noudattaa mahdollisimman ajatonta linjaa ja oikeasti tehdä loppuelämäni hankintoja. Helppo tapa oppia tuntemaan oma tyylinsä on pinnata sisustuskuvia Pinterestiin – itse olen tehnyt tätä vuosikausia, ja vieläkin vanhimmat pinnaukset ovat mieleeni.
3. Vaihda valonlähteet energiatehokkaisiin LED-polttimoihin
Kodissa kannattaa suosia mahdollisimman paljon luonnonvaloa, mutta toki kun asumme Suomessa ja meillä on pilkkopimeä talvikautemme, on tämä kohta hieman vaikea toteuttaa vuoden ympäri. Kotosalla kannattaa suosia LED-valoja, jotka ovat niin pitkäkäyttöisiä kuin energiatehokkaita, jolloin ne laskevat myös sähkön kulutusta. Myös himmennin on oiva keksintö, sillä energiaa säästää myös se, että valonlähdettä voi säädellä. Tunnelmalliseen iltaan tarvitaan ihan eri valo, kuin vaikka siivoushetkeen. Niin ja se, että muistaa sammuttaa turhat lamput, varsinkin pois kotoa lähtiessä. Olen itse tässä todella tarkka, ja muut saavat minulta helposti tässä kohdassa noottia, jos vessaan jättää vaikka valon palamaan.
4. Tuunaa ja kunnosta vanhaa
Minusta on ihana sekoittaa kodin sisustuksessa uutta ja vanhaa. Ellei vanha ole mieleeni, suosittelen lämpimästi tuunausta. Itse uudistin edesmenneen isoisäni vanhan kaapin vuosia sitten kun asuin Ullanlinnassa (alun perin kuluneen punertava puukaappi sai ylleen mustan puuvahan), ja se on yksi suosikki huonekaluistani vieläkin. Sellainen minkä pelastaisin, jos talo alkaisi palaa. Paitsi, että en ikinä saisi tuota oikeasti laadukkaasti tehtyä vanhaa ja painavaa puukaappia yksin alas hissittömän talon neljännestä kerroksesta, mutta ymmärrätte, mitä tarkoitan.
5. Tee second hand -löytöjä – ja laita itsekin turhat tavarat kiertoon
Heti kun tiesin, että muutto olisi edessä, aloitin suuren muuttomyyntiurakan. Kävin kaikki kaapit perusteellisesti läpi, puntaroin oliko tavara säästä vai kierrätä kasassa. Älä heitä mitään käyttökelpoista sekajätteisiin, vaan kierrätä. Yksi kätevä tapa on viedä käyttökelpoista tapaa esim. Punaisen Ristin Konttin, ellei itse kirppareilla tai nettikirppareilla myynti innosta. Toinen mitä rakasta on second hand -löytöjen tekeminen, ja toive olisikin löytää tänne kotiin kierrätettyjä aarteita. Hyviä bongauspaikkoja on esim. Bukowskis, Kierrätyskeskus ja Fasaani Antiikki, joita itse seuraan jatkuvasti. Viimeisin second hand -löytö on yllä olevassa kuvassa näkyvä baarituoli, jonka löysin Torista ja Tampereella asuva ystäväni toi siellä sijaitsevan tuolin bussilla (!) Helsinkiin.
6. Kaikelle paikkansa – myös kierrätykselle
Uuteen kotiin muuttaessa kannattaa ihan alusta asti laittaa kierräysastiat kuntoon. Itselläni on täällä Punavuoressa perinteisen pieni roskiskaappi, minne ei ikinä mahtuisi kaikkea muovin kierrätyksestä lasiin, metalliin, pahviin ja vaikka kahvikapseleihin, joten onneksi sain aikoineen blogin kautta Nimaarin Ecosmol-kierrätyskalusteen. Jos kaipaat lisää vinkkejä, kannattaa lukea Fortumin kanssa toteutettu Miten muovin kierrätys sopii sisustukseen -yhteistyöpostaus, josta löytyy myös maailman helpoimmat ja selkeimmät vinkit muovin oikeaoppiseen kierrättämiseen. Nykyään muovin säilön Ecosmoliin, joka on ihanan pelkistetty ulkomuodoltaan, kotimaista suunnittelua sekä valmistusta, ja se toimii kaiken kukkuraksi myös istuinpenkkinä, eli sopii myös eteiseen.
7. Minimoi ruokahävikki & vaihda kestotuotteisiin
Nyt kun asun yksin, on jääkaapin sisältöä helpompi hallita. Pyrin ostamaan vain sen mitä syön, ja onneksi minusta on ihana tehdä ns. jämäannoksia. Joskus hieman erikoinen salaattiannos tai pastakulhollinen on perinteistä herkullisempi. Kotiin ostan harvoin mitään lihaa tai edes kalaa, vaan syön todella kasvispainotteisesti (poikkeukset teen lähinnä ravintolassa illastaessani). Kauppaan lähden korikassin kanssa ja pakkaan hedelmät kestopusseihin, ja niin jääkaapissa olevat jämät kuin toimistolle vietävät eväät vien totta kai lasiastioissa. Suosin myös kestotuotteita esim. vesipullojen ja pillien suhteen, eli ei kertakäyttöisiä muovituotteita, kiitos.
8. Suosi kotimaista brändejä
Uusia kalusteita kotiini hankkiessani, halusin ehdottomasti suosia kotimaisia brändejä, ja mielellään myös sellaisia, joilla myös valmistus on Suomessa. Niin kuvissani näkyvät sohvani ja rahini sekä senkin ulkokuori ovat Suomessa valmistettuja – ja kaikki tuunattavia vaihtopäällisten tai vaikka erilaisten nuppien avulla. Eli otettu huomioon myös pitkäkestoisuuden kannalta kalusteiden muokattavuus. Oletteko te tarkkoja valmistusmaiden suhteen? Olisi ihana kuulla teiltä suositteluja kotimaista tekijöistä, eli laittakaa vinkkejä tulemaan kommenttiosioon tässä postauksen lopussa, niin laitetaan hyvä kiertämään!
9. Tee vihreitä valintoja – sähkönkin suhteen
Uuteen kotiin muuttaessani kävin kaikki mahdolliset sopimukset läpi, ja sähkösopimuksen kohdalla päätin vihdoinkin toteuttaa Ympäristöystävällisempia valintoja uuteen kotiin -yhteistyöpostauksen yhteydessä kauan ajattelemani muutoksen. Nimittäin vaihtaa ympäristöystävällisempään, eli ns. vihreään sähköön. Omassa sähkösopimuksessani Fortumilta on 100 % uusiutuvaa energiaa, eli sekoitus vedellä, tuulella, auringolla ja bioenergialla tuotettua sähköä. Sopimukseen pääset tutustumaan tästä! Tämä on asia mistä saan jatkuvasti hyvän mielen, varsinkin kun katson ulos ikkunastani; tuulessa huojuvat koivut, auringonvalossa lepäävä sisäpiha ja ikkunalaudalle ropisevat vesipisarat muistuttavat kaikki vihreämmistä valinnoistani.
10. Vaihda ekologisiin siivousaineisiin ja -välineisiin
Minulla on löytynyt kotoa jo monen vuoden ajan ekologisempia siivousaineita, keittiössä bambuliinoja ja viimeksi päivitin tiskiharjat Fortumin kanssa toteutetussa Muoviroskien uusi elämä -yhteistyöpostauksessa kierrätysmuovista valmistettuihin. Myös rempatessa asuntoa olen halunnut valita ekologisempia tuotteita, kuten vaikka myrkytöntä kalkkimaalia (kunhan maalit kuivuvat, saatte nähdä ennen- ja jälkeen -kuvia). Ja tiesitkö muuten, että myös olohuoneen iso mattoni on tehnyt kierrätetyistä PET-muovipulloista? On ihan mahtavaa, että kierrätystuotteista on tullut näin pinnalla oleva asia. Suunta on ehdottomasti oikea – saa nähdä mitä seuraavaksi vaikka kierrätetystä muovista voikaan tehdä!
BONUS: Vältä turhia ostoksia ja hanki vain mitä oikeasti tarvitset
Tämä seikka tuli minulle hieman kuin itsestään nyt muuton yhteydessä – kun on joutunut käymään kaikki kaapit läpi ja pakkaamaan joka ikisen omistamansa tavaran, ei hetkeen halua hankkia mitään lisää. Varsinkaan turhaa. Muutenkin olen yrittänyt pitää uudet hankinnat minimissään ja sen sijaan harkita kunnolla jokaista ostostani. Vaikka rakastankin kierrätystä, niin esim. sohvan ja sängyn halusin ehdottomasti hankkia uusina, kun taas vaikka ruokapöydän tuolit tai kaapit saavat mielellään olla vanhoja. Paras tapani karsia on tehdä tarkka lista hankinnoista, ja tiukasti pysyä siinä. Välillä kuitenkin tulee tehtyä yllättäviä löytöjä, mutta niidenkin kohdalla mietin, että onhan tämä varmasti pitkäkestoinen hankinta. Ekologisin valinta on kuitenkin olla hankkimatta mitään uutta.
Oletteko te huomioineen kestävämpiä tapoja kotejanne sisustaessanne? Olisi ihana kuulla lisää, sillä olen varma, että tältä top 10 -listaltani jäi puuttumaan vaikka mitä huikeita ideoita ja toteutustapoja. Eli laitetaan hyvä kiertämään kommenttiosiossa! Ja jos haluatte kuulla jostain osiosta lisää, niin laittakaa toiveita tulemaan – tein teille Instagram storyjen @charandthecity puolelle kyselylaatikon (voi jättää toiveita ilman että nimesi tulee julki), niin vastailen syvemmin asioihin sitten somen puolella.
Blogiyhteistyö - Bloggsamarbete / Punavuori kaksio / Sisustus - Inredning
Eeva says
Kauniilta näytää kodissasi. Mistä tuo olohuoneen matto on peräisin?
charandthecity says
Voi kiitos Eeva 🙂 Matto on saatu Annolta blogin kautta – kyse on heidän aivan ihanasta Kuura PET -nukkamatosta:
https://www.annocollection.com/rugs/kuura-pet-yarn-shaggy-rug-200x290cm-natural-white
Ruusa says
Sinänsä ihan hyvä blogipostaus, mutta seiskakohta jäi mietityttämään: tunnetko ikinä ristiriitaa siinä, että kerrot blogissasi suojelevasi ympäristöä välttämällä muovipillejä, kun samaan aikaan teet kaksi ulkomaan lentoa kuukaudessa?
charandthecity says
Hei Ruusa, ja kiitos todella hyvästä kommentista ja kysymyksestä!
Suora vastaus kysymykseesi on, että kyllä tuntuu ristiriitaiselta, sillä en ole missään nimessä täydellinen, enkä todellakaan tee kaikkea oikein elämässäni. Mutta. Minusta se, että lennän, ei poissulje sitä, että en voisi muilla tavoin yrittää tehdä kestävämpiä valintoja elämässäni. Sehän olisi vain pahempaa, jos miettisin, että “no jos kerran en aio lopettaa lentämistä loppuelämäkseni, niin sitten minun ei kannata tehdä yhtikäs mitään” – eikö? Yksi ei luovu lentomatkoista, toinen ei autosta, kolmas haluaa paljon lapsia ja neljäs ei voisi kuvitellakaan olevansa kasvissyöjä – mutta kaikki voivat tehdä jotain. Ja siinä haluan inspiroida! Minusta on tärkeintä, että kaikki yrittäisivät edes jollain tavalla miettiä ympäristöä ja tehdä edes pari vihreämpää valintaa, sillä uskon, että harva voisi tehdä kaikkea. Tai jos sellaisia tyyppejä on, niin ISO hatunnosto heille 🙂
Maria says
Loistava vastaus – ärsyttävää, että lentämisestä on tehty sellainen tabu ja ihan sama mitä muuta hyvää ihmiset tekevät, niin aina palataan yhteen ja samaan asiaan… toki se on pahasta, mutta niin on moni muukin asia eli miksi aina juuttua tuohon yksittäiseen asiaan kiinni ja unohtaa kaikki muut tavat tehdä hyvää 🙂
Oma vinkkini on lämpimien sisustusvilttien hankinta sohvalle ja asunnon lämpötilan tiputtaminen asteella tai parilla – se säästää vuodessa hyvän määrän lämmönkulutusta!
Meri-Tuuli says
Hei,
Mistä tuo harmahtava kultavetimillä varustettu kaappi on?