* Sisältää mainoslinkkejä
Olen saanut paljon kyselyitä lemppareineuleistani, ja ajattelinkin esitellä teille 8 ✗ ihanaa neuletta. Mutta ehkä sitäkin tärkeämpänä mietinnyt kun neulemania on syyskuun puolivälissä korkeimmillaan, että pieni materiaalioppi voisi olla paikallaan. Itse en ole niinkään brändisidottu mitä neuleisiin tulee – tosin tässä kohtaa voisin mainita, että esim. Samsøe Samsøen *, Filippa K:n * ja By Malene Birgerin * neulevalikoimasta voi usein löytää hyvänlaatuisia neuleita – vaan enemmänkin materiaalisidottu. Missä tahansa vaatekaupassa tai verkkokaupassa olenkaan, käännän tai klikkaan aina esille materiaalilapun, nähdäkseni mistä neule o i k e a s t i koostuu (ei kannata vaan luottaa mainoslauseen kashmirneule-sanaan – sieltä seasta voi löytyä vaikka mitä!). Entä mitä materiaaleja neuleissa sitten kannattaa suosia, entä välttää? Ja miksi?
Suosi luonnonmateriaaleja ja hoida niitä oikeaoppisesti
Tämä on varmasti itsestäänselvä asia monelle, ja jos ei, niin tätä ei voi tarpeeks toitottaa! En tiedä mitään sen inhottavampaa kuin kaupan hyllyllä pehmoiselta ja lämpöiseltä näyttävän neuleen, joka käytössä sitten onkin hiostava ja sähköinen. Missä meni pieleen? No materiaalilapussa tottakai! Luonnonmateriaalit kuten villa, silkki, kashmir, puuvilla ja pellava hengittävät, kestävät ja tuntuvat iholla hyviltä. Huono puoli esim. villaneuleessa on se, että sille suositellaan pesun sijaan tuuletusta (ja villa voi kutittaa ihoa vasten!), puuvilla taas voi kutistua ja kovettua pesussa, pellava rypistyy aina (ja niin sen kuuluukin!), kun taas kashmir vaatii varsinkin alussa harjausta – mutta uskokaa, luonnonmateriaaleissa materiaalituntemus ja oikeaoppinen hoitaminen on sen väärti!
By Malene Birger * Selected Femme * Filippa K * Filippa K *
Vältä tekokuituja, mutta erota niistä muuntokuidut
Akryyli, polyesteri ja polyamidi ovat tekokuituja, jotka voisi melkein rinnastaa muoviin. Tuntuuko muovinen kuitu miellyttävältä iholla? No ei. Se vaan hiostaa, sähköstyy ja nyppääntyy. Tosin tässä kohtaa on pakko mainita myös positiivinen puoli, että polyesteri on se mikä suoristuu kuin itsestään ja kestää hyvin konepesua, eli kaikki tekokuidut eivät siis ole pelkästään pahasta (paitsi akryyli!). Kannattaa myös muistaa erottaa tekokuiduista muuntokuidut, kuten viskoosi ja modaali. Niiden raaka-aineet ovat nimittäin peräisin luonnonkuiduista, mutta ne ovat pitkälle jalostettuja, joten ne kestävät perinteisiä luonnonkuituja paremmin käytössä, myös vesipesussa. Varsinkin sekoitettuna yhteen luonnonkuitujen kanssa, niin tekokuidut kuin varsinkin muutokuidut voivat tehdä neuleesta vaan käytännöllisemmän. Tästä pääsemmekin seuraavaan kohtaan.
Samsøe Samsøe * Norr * Polo Ralph Lauren * By Malene Birger *
Älä pelkää sekoituksia – pidä muistissa yli 50 % nyrkkisääntö
Harvemmin törmää neuleeseen joka on 100 % jotain, joten tärkeää on tietää myös miten suhtautua sekoituksiin. Helppoahan se on, että jos neule on 100 % akryyliä menee se nounou-kasaan, kun taas 100 % kashmirlappuinen menee taas yesyes-pinoon, mutta entä kun materiaalilapussa lukee 34 % villaa, 34 % mohairia, 27 % polyaamidia ja 5 % elastaania? Hyvä nyrkkisääntö on, että jos luonnonmateriaaleja on reippaasti yli 50 %, eivät teko- tai muutonkuidut siellä seassa tee niin pahaa. Ne voivat päin vastoin tehdä neuleesta vain käytönnöllisemmän. Okei, akryyliä välttäisin kaikissa tilanteissa, mutta jos lapussa on hieman polyesteriä, polyamidia, viskoosia tai modaalia, on se aivan ok. Usein esim. villaneuleet kaipaavatkin sekaansa jotain muuta kuin pelkkää villaa. Ja sanomattakin on varmasti selvä, että kaikki postauksen neuleet sekoituksineen ovat omalta yesyes-listaltani, eli menneet oman materiaaliseulani läpi!
Minni M says
Kiitos, hyvä ja informatiivinen postaus!
Tykkäsin myös älyttömän paljon siitä taannoisesta vaatekaappi-postauksestasi.
Olen lukenut blogiasi epäsäännöllisesti vuosien varrella, mutta nyt viime aikoina minusta on sukeutunut ihan vakkarilukija, jotenkin osuvia postauksia ja mukavan tiuha postaustahti. Kiitos siis hyvästä blogista!
Minni M.