Muuttolintu on muuttamassa yksiöön ja kyseli vinkkejä pienten tilojen sisustamisesta:
Heippa! Olen lukenut blogianne melko kauan, pitkään ennen Indiedays-aikoja. Tykkäilen! Olen selaillut montaa sisustusblogia hieman tarkemmin viimeaikoina, sillä kohtapuolin olisi muutto pieneen yksiöön. Onko sinulla mitään helppoja kikkoja yksiön sisustamiseen? Todella pieni huoneisto (lue:komero..) kyseessä joten nyt olisi kaikki mahdolliset niksit tarpeen… Tack o hej leverpastej!
Kun aloin ajatella asiaa, niin minullahan sitä kokemusta pienten asuntojen sisustamisesta on ihan omasta takaa vaikka muille jakaa. Kotoamuuttamisen jälkeen olen jakanut tyttökaverin kanssa 46,5 m2 2h+k kimppakämpän, asunut parhaan ystäväni kanssa 44 m2 2h+kk ullakkohuoneistossa, yksin niin 24 m2 yksiössä kuin 25 m2 yksiöissä ja nyt avomieheni kanssa 36 m2 kaksiossa keskustan lieppeillä. Pienet neliömäärät siksi, että suurin osa asunnoista on sijainnut Töölö – Punavuori -akselilla, eli ei sitä edullisimpaa aluetta, varsinkaan opiskeluaikoina.
Itse olen mahdollisuuden mukaan satsannut säilytystiloihin – sitä tilavammalta pienikin asunto näyttää, mitä vähemmän roinaa on esillä! Ja ne asiat jotka jättää esille, kannattaa ryhmitellä hyvin, ettei joka nurkassa ole jotain pikkusälää. Vaikka neliöitä ei lattialla ole paljonkaan, kannattaa tilaa miettiä lähinnä kuutioina. Eli korkeussuunnassa on vaikka kuinka tilaa! Vaatekaappikokonaisuutta, korkeaa lipastoa, jotain missä voi säilyttää tavaroita suljettujen ovien takana. Omistusasunnossa voisi avokeittiön sekä työpisteen jopa sijoittaa liukuovien taakse! Sängyn alle sängynaluslaatikkoa, siten saa säilytystilaa hyödynnettyä maksimiin!
Kun säilytystilat on hyödynnetty, voi seuraavaksi miettiä ihan käytännön asioita. Pieneen tilaan sopusuhtaisen kokoisia kalusteita ja selkeät kulkureitit. Huonekalujen monikäyttöisyys on aina plussaa! Esim. jatkettava ruokapöytä tai vaikka kokonaan kokoontaitettava! Voiko ruokapöydäntuoleja pinota? Vai miten olisi baaripöytä! Jos käytössä läppäri, ei tarvitse välttämättä erillistä työpöytää. Jos ei mahdu sohvaa, niin sängyn voi pedata sohvamaisesti, hieman lounge -tyyliä.. jne.
Valkoiset korkeakiiltoiset pinnat heijastavat valoa, kun taas esim. mattamustat pinnat imeävät valon itseensä. Jotta valon määrä tuplaantuisi, suosittelisin sijoittamaan seinälle suurehkon peilin tai vaikka parikin. Peileillä voi helposti huijata asunnon tilantuntua! Suuri tummia pintoja välttäisin, mutta jos tummia pintoja kuitenkin haluaa, kannattaa valaistus hoitaa hyvin kuntoon (ja muutenkin valaistuksella saa ihmeitä aikaan!). Yhden yleisvalon lisäksi kohdevaloja huoneen eri nurkkiin kohdevalaisimiksi.
Viimeisenä vielä hieman värien vaikutuksesta. Itse sisustuksessa yhtenäinen ja harmooninen värimaailma auttaa, ja väreissä niitten vaaleus. Ihan valkoisessa ei kuitenkaan tarvitse asua, tummia sävyjä kannattaa käyttää kontrastia antamassa ja väreillä voi aina piristää pientäkin tilaa. Kylmät sävyt suurentavat, kun taas lämpimät pienentävät. Jokainen oman maun mukaan!
Tässä nyt pari yleistä asiaa, jotka heti tulivat mieleeni. Kuvat ovat lainattu Eklund Stockholm New York -sivustolta. Onnea muuttoon ja onnittelut uudesta asunnosta!
Jessika says
Hej!
Jag har förstått att du har gjort nån sorts studieinlägg av dina inrednings studier? Var kan jag hitta dom:) O så sku jag ha några inläggönskan till + det fotoinlägget som jag skrev om i e-posten. Hur sku det vara med en frågeinlägg och så en större guide om studerande till en inredningsakritekt. jag är själv mera än intresserad av studierna i samma skola, på samma linje efter att ha blivit student.
Char says
Hej Jessika! Tack för önskemålen 🙂 Tänkte faktist i ngt skede ta emot önskemål på vad jag skall fota, och kanske ett frågeinlägg skulle vara på plats även.
Men tyvärr så är jag inte inredningsarkitekt, utan studerat på yrkeshögskolenivå inredningsbetonad textildesign och är då artenom. Kan kålla om jag får ihop ngt av det, gjorde väl liknande i min föredetta blogg skulle jag tro 🙂
Jessika says
Oj då, då har jag säkert förstått nåt fel, men i princip så handlar det ju om samma sak. Jag skulle endo gilla om du skulle få gjort en inlägg av dina studier, för om par år är valet framför mig och då vill jag vara säker på den linjen jag väljer:) Inredning kommmer jag endo att pyssla med när jag är stor:)
I väntan på önskeinläggen! Jag gillar dig och din blogg supermycket, tack för att orka skriva den!
dolce says
Itse olen ihan samoilla linjoilla, eli turhat roinat kaappiin. Tuo sängyn yläpuolelle tuleva kaapisto olisi tosi kätevä, sillä säilytystilaa ei ole koskaan liikaa… ei edes suuressa talossa 🙂
Char says
Tuo on kyllä niin totta 🙂 jotenkin vaan sitä roinaa kertyy ja jää esille, kääks..
Aune says
komppaan tässä dolcea! todella hyvä idea minullekin uuteen kämppään tuo sängyn yläpuolelle tuleva säilytyskaapisto. yritän tässä vähän vaihtaa sisustustyyliäni parempaan suuntaan, eikä enää roinalla mitä kotoa sai kun muutti pois 😀
Char says
Oi, ihanaa uudistusprojektia sinulle 🙂
Erika says
Kiitos vinkeistä!
Mulla on vähän samanlainen sisustuspulma, mutta kuitenkin erilainen. Osaisitko antaa vinkkejä kommentin tai postauksen muodossa. Olemme muuttamassa 1h+keittiö asuntoon, jossa on neliöitä 50. Iso yksiö siis. Ongelma on, että meidän pitäisi saada yksi tila jotenkin toimimaan perheasuntona. Meillä on 7 kk vanha vauva+minä ja mies. Haluaisin saada lapselle oman tilan asunnosta, meille miehen kanssa jonkinlaisen makuusopen ja vielä oleskelutilaakin. Vinkkejä?:)
Char says
Oi wau, varmaan mahtavaa avaruutta asunnossanne!
Esim. Olohuoneen ja ruokailutilan voi jakaa ihan sillä, että ruokailutilan (ellei se ole keittiön puolella?) sijoittaa sohvan taakse ja sohvankin taakse voi vielä sijoittaa senkin joka avautuu ruokailuryhmän suuntaan tms.. Eli huonekalujen ryhmittelyllä jakaa eri tiloiksi. Matoilla saa aika kivasti koottua yhteen huonekaluja, esim. olohuoneenmatto ryhmittelee vapaammassakin tilassa olevat kalusteet yhteen huoneenomaisesti 🙂
Makuusoppi ja vauvan tila kaipaa sen sijaan ehkä vähän enemmän rauhaa, tai ainakin jonkinlaista näköestettä. Ellei ihan vaatekaapin/kirjahyllynkorkuisella halua tilaa jakaa, niin esim. vanhempien makuusoppi voisi sijaita lipaston/lipastojen takana. Eli seisten näkee yli, mutta saa nukkua rauhassa eikä petaamaton sänky näy koko asuntoon 🙂 Avaruus ja valoisuus säilyy kuitenkin!
Lapsen takia varsinkin kannattaa pitää huolta, jos jotain isompaa huonekalua sijoittaa ns. irti seinästä, että se tosiaan pysyy pystyssä tai että sen jotenkin saisi kiinnitettyä. Mutta esim. lipastohan tuskin minnekkään kaatuu, mutta korkeammat hyllyt tai kaapit taas voivat.
Oliskohan näistä jotain hyötyä 🙂
Hobgoblin says
Noista lipastoista. Ainakin Ikean Malm lipastot kaatuu tosi herkästi, jos laatikot on auki ja painopiste siirtyy eteen laatikon painosta.
Uskon, että sama juttu on muissakin melamiini lipastoissa.
happy says
Muuten hyvä, mutta sängynaluslaatikoita kannattaa miettiä myös siivouksen kannalta… Sängyn alta on hankala siivota, jos niitä pitää aina ottaa pois imurin tieltä. Ja jos ei ota, niin sinne kertyy nopeasti paljon pölyä. Ja sama kaapinpäällisten ym. kanssa, että sinne ei kannata kasata romua, koska kerää pölypesiä. Kamat siis mieluummin piiloon kaappeihin ym. ja pinnat helpoiksi siivota 🙂
Char says
Sängynaluslaatikolla tarkoitin lähinnä yhtä isoa liikuteltavaa sängynaluslaatikkoa, joka on vain helppo työntää sivuun kun imuroi 🙂 meillä on, eikä siitä ole ollut kovinkaan vaivaa. Useita pieniä laatikoita en kyllä minäkään jaksaisi siirrellä. Ja totta tuo kaapinpäällistenkin kanssa, siksi suosittelisin rakentamaan suht korkeat säilytystilat huonekaluilla, eli suljettujen ovien takana suurin osa!